Open Venster
‘Het lijkt me efficiënter om op aardgas of lpg te rijden’
Kan iemand me eens uitleggen wat de klimaatwinst is van de elektrificatie van het Belgische wagenpark? Door de batterij weegt een elektrische wagen 20 à 30 procent meer dan een wagen met verbrandingsmotor. Aangezien de op te wekken kinetische energie evenredig is met de massa van de wagen, verbruikt een elektrische wagen met batterij (BEV) significant meer dan een wagen met verbrandingsmotor.
Als de komende jaren de extra elektrische energie in België van gascentrales moet komen, met een conversierendement dat niet veel beter is dan dat van een verbrandingsmotor, waar zit dan de winst?
Het lijkt me efficiënter om op aardgas of lpg te rijden. Dat bespaart daarenboven de megatonnen materiaal, CO2-uitstoot en energie uit, nodig om de batterijen te produceren en de infrastructuur aan te leggen. Tegen 2040 kunnen we dan overschakelen naar een wagenpark op groene waterstof die het dood gewicht aan batterijen niet moet meesleuren.
Een technologie die meer energie nodig heeft om hetzelfde te doen wat geldt voor de BEV, is geen vooruitgang. En dan is er ook nog de impact op het budget van ons allemaal in het bijzonder diegene met een lager inkomen. Naast de investeringen rijdt een elektrische wagen niet goedkoper wat de energiekost betreft. Liggen de gele hesjes al klaar?
Graag een beetje meer visie. Er zijn heel wat andere ingrepen die een veel directere, gunstigere impact kunnen hebben: thuisleveringen aan banden leggen, thuisbatterijen bij zonnepanelen promoten om afschakeling te vermijden, isolatie van woningen, elektrificatie van openbaar vervoer en lokaal vrachtverkeer, garantieperiode van producten brengen op 5 jaar (50% van CO2-uitstoot komt van productie, tweemaal langere levenduur van producten reduceert totale werelduitstoot CO2 met 25%)...
Geert Willems, Heist-op-den-Berg.
Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: