null Beeld Vrije Vogels / Het Laatste Nieuws
Beeld Vrije Vogels / Het Laatste Nieuws

Open Venster

‘Het lijkt me wijzer om te aanvaarden dat pedofilie in elk van ons huist’

Lezersbrief

De ranzige narcistische hypocriete YouTube-journalist en zelfverklaarde pedojager Sven van der Meulen heeft pedofiele uitspraken ontlokt aan een Vlaamse acteur. Wat een held! Uiteraard zijn die uitspraken juridisch waardeloos en niemand weet of de acteur in kwestie worstelt met pedofiele gevoelens en gesnoefd heeft over fictieve pedoseksuele daden die nooit zijn gebeurd, behalve in de private sfeer van zijn duistere hersenkrochten, dan wel of er werkelijk seksueel misbruik van minderjarigen is geweest.

Voor alle duidelijkheid: iedereen heeft het recht om te fantaseren over al dan niet gewelddadige seks met dieren, kinderen en dwergen, afatische truffelraapsters, dementerende orgeldraaiers en albino Aboriginals en imbeciele vogelwichelaars. We leven goddank niet in glazen huizen en de gore sadistische scenario’s waar we ons zoet mee houden tijdens slapeloze nachten of lamlendige lethargische zomermiddagen zijn niemands zaken, en niemand wordt er slechter van.

De actie van Sven van der Meulen heeft niets te maken met oprechte verontwaardiging, laat staan met nobel idealisme of grootmoedige geëngageerdheid. Het is het patserige vulgaire vertoon van een corrupte mediageile eng denkende rioolrat. Sven van der Meulen is niet geïnteresseerd in het wel en wee van kinderen en andere weerloze schepselen, hij is enkel en alleen belust op sensationele oppervlakkige mediastunts. Hij wil roem en glorie, de weg ernaartoe is niet heel belangrijk. Of het nu op de kap van pedofielen of cocaïnedealers is, het is allemaal één pot nat voor die sluwe, scrupuleloze charlatan.

Het enige wat Sven van der Meulen heeft verwezenlijkt met de uitlokking van de pedofiele Vlaamse acteur, is de demonisering van een gemarginaliseerde kwetsbare groep die al jaren als ziekelijk uitschot wordt behandeld door de fatsoenlijke moralistische goegemeente. De demonisering van de pedofiel. Dat de meeste pedofielen nooit overgaan tot pedoseksuele daden, is een nuancering die de media en de grote massa worst zal wezen. Dat elke mens weleens aangetrokken wordt tot onschuld en jeugdigheid, mag niet uitgesproken worden.

Het is nochtans zo, kijk in uw ziel en probeer het te loochenen. Jeugdigheid is prachtig, een jonge huid is oogverblindend mooi. De argeloze onbezoedelde vranke oogopslag van een 8-jarige misdienaar, een 6-jarige zadelmakerzoon of een 5-jarig Roemeens bloemenverkoopstertje is verrukkelijk, het summum van schoonheid en hemelse pracht. En het is niet degoutant of schandalig om in uw woonkamer en in uw uiterst private geest te fantaseren over expliciete ontmoetingen en acrobatische toestanden met voornoemde sujetten.

Maar niets mag nog, zelfs verbeelding en fictie en kunst worden gecontroleerd en zo mogelijk aan banden gelegd. In de literatuur en beeldende kunst wordt pedofilie opnieuw een taboe: de roep om Gerard Reve, Jan Hanlo en Balthus alsnog te cancelen wegens hun prachtige erotische meesterwerken die flirten met pedofilie, klinkt almaar luider en schriller. En ook ‘Lolita’ ligt al jaren onder vuur.

Ik voorspel: binnenkort zullen ook de mollige adembenemende cherubijntjes en frisse naakte minderjarige mythische helden op klassieke renaissanceschilderijen niet meer tentoongesteld worden. Of tentoongesteld worden met een waarschuwing, of met zwarte blokjes die de genitaliën van de onderwerpen aan het zicht onttrekken.

Het lijkt me zeer gevaarlijk om pedofielen te demoniseren en de mond te snoeren. Zo dwingt men de pedofiel haast in een positie van illegaliteit en perverse misdadigheid. Als je lang genoeg tegen iemand tiert: ‘Je bent ziek en walgelijk, kruip onder een steen!’, dan krijg je net de pedoseksuele uitwassen en kinderpornografie die we met z’n allen willen vermijden.

Het lijkt me wijzer om de pedofiel te leren kennen en aanvaarden. En om te aanvaarden dat pedofilie in elk van ons huist. De brave burgerman voelt zich goed wanneer hij pedofiele boemannen kan opjagen en door het slijk halen, want dat betekent dat hij zelf vrij van zonde is en o zo zuiver en fatsoenlijk en rechtdoorzee. En als ze een kind misbruiken, dan heet dat ‘slechts’ incest, en dat valt blijkbaar onder de noemer cultureel erfgoed. Incest is een soort pastorale traditie. Pedofilie daarentegen is zogezegd des duivels. Wat een onzin! Meer dan onzin: het is kwaadaardige onwetendheid.

De meeste pedofielen vechten een leven lang tegen hun seksuele gevoelens ten opzichte van kinderen. De hel op aarde, want kinderen zijn overal en de pedofiel mag ze niet aanraken. De meeste pedofielen raken geen kinderen aan. De overgrote meerderheid verkracht geen kinderen en vermoordt geen kinderen. Toch wordt de pedofiel universeel geminacht, verafschuwd, gehaat, in de val gelokt en belaagd. De pedofiel wordt afgeschilderd als een monster, en de media doen er graag een schepje bovenop.

Wanneer er een fijngevoelig barmhartig initiatief zoals de hulplijn Stop It Now! voor pedofielen op touw wordt gezet, dan krijgt dat uiteraard geen platform in ‘VTM nieuws’ of op de website van Het Laatste Nieuws. Want het is te zacht, te mild, te genuanceerd en te genadig.

De 21ste eeuw behoort helaas toe aan de blinde ziedende nietsontziende harteloze rancuneuze menigte. Wellicht was het vroeger niet beter, maar vroeger hadden we tenminste Gerard Reve.

Delphine Lecompte, Brugge.

> Update: Delphine Lecompte reageert op de kritiek

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234