null Beeld Johan Jacobs
Beeld Johan Jacobs

humoOpen Venster

‘Het ‘marktconforme’ denken is niet langer sociaal verantwoord’

Lezersbrief

Ik begrijp dat Jeroen Meus niet zelf aan de VRT vraagt om hem een lager loon te geven, zoals hij in het interview in Humo 4286 zegt. Maar waar ik het moeilijk mee heb, is dat al die veelverdieners hun buitensporige lonen verantwoorden door te zeggen dat dat nu eenmaal marktconforme lonen zijn. Ook topvoetballers en CEO’s van grote bedrijven, die jaarlijks meer dan één miljoen euro binnenrijven, gebruiken hetzelfde nepargument.

Als dat inderdaad zo is, dan moeten we dringend met dat ‘marktconforme’ denken breken, want dat is sociaal niet langer verantwoord. Bovendien, als de markt echt de lonen zou bepalen, zouden veel mensen die nu werken voor een eerder bescheiden of zelfs voor een ronduit laag loon, veel meer moeten verdienen. Dikwijls gaat het om knelpuntberoepen zoals in de zorgsector en de kinderopvang, om poetspersoneel, bouwvakkers, enzovoort.

De vraag naar hun arbeid is veel groter dan het aanbod, dus volgens het marktconforme principe van vraag en aanbod zou de prijs, in dit geval dus het loon van die beroepsgroepen, sterk moeten stijgen. Daarenboven zijn de werkomstandigheden van die mensen vaak veel zwaarder en moeilijker dan die van veel grootverdieners, zoals ik uit eerste hand weet van mijn vriendin, die verpleegster is.

In werkelijkheid heeft het verschil in beloning veel meer te maken met de krachtsverhoudingen tussen arbeid en kapitaal en het feit dat het kapitalisme, waar winsten belangrijker zijn dan mensen, op ongelijkheid gebouwd is. Gewone werknemers die actief strijden om hogere lonen, krijgen dan ook mijn volledige steun.

Wat de zorgsector betreft, kan men zich trouwens afvragen welke normen en waarden onze jongeren meekrijgen in een maatschappij waarin mensen die geld 'verzorgen’, zoals bankiers, veel meer geld verdienen dan mensen die andere mensen verzorgen.

Roger Liekens, Kessel-Lo.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234