null Beeld Reporters / DPA
Beeld Reporters / DPA

HumoOpen Venster

‘Het meeste water wordt opgepompt voor de productie van drinkwater’

Redactie

In Humo 4273 beweert de Actiegroep Leefmilieu Kempen dat ik in een eerdere lezersbrief foutieve cijfers heb gebruikt in verband met het waterverbruik in de stad Hoogstraten. Het cijfer van 1,8 miljoen kubieke meter betreft het debiet opgepompt door de veehouderij en niet door de totale landbouwsector. Dit was een reactie op de stelling dat er jaarlijks 18 miljoen kubieke meter water zou worden opgepompt voor de 2.000.000 kippen, 200.000 varkens en 20.000 koeien in die gemeente. Om die reden heb ik enkel de cijfers voor de veehouderij vermeld.

Uiteraard liggen de cijfers hoger als je de totale land- en tuinbouwsector beschouwt (3,8 miljoen kubieke meter volgens dezelfde bron). Zelfs als je het grondwaterverbruik van de volledige landbouwsector in rekening neemt, blijft het een groot verschil met de 18 miljoen kubieke meter die in het interview werd genoemd.

Volgens cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij is de landbouw verantwoordelijk voor 20 procent van het opgepompte grondwater in Vlaanderen. Het grootste volume wordt opgepompt voor de drinkwaterproductie. De landbouw is hiermee dus zeker niet de grootste veroorzaker van de droogte. Zoals de Actiegroep Leefmilieu Kempen stelt, verwachten de Humo-lezers inderdaad kritische journalistiek, maar als Humo-lezer verwacht ik ook dat die gebaseerd is op juiste feiten en cijfers.

Kris Geraerts, Balen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234