Open Venster

‘Het moet eerst nog erger worden voor er een sociaal-economische revolutie volgt’

‘Though this be madness, yet there is method in it’, wist Shakespeare al. Het zijn niet de maatregelen tegen het coronavirus die waanzinnig zijn. De wereld wás al waanzinnig. Het wereldwijde massatoerisme, de zomerfiles naar de kust, de schijnbaar oneindige economische groei, de inkomensongelijkheid in de VS, het ongebreidelde gebruik van fossiele brandstoffen, voor 30 euro naar Barcelona vliegen, de genotscultuur en het hedonisme en narcisme, het consumentisme en materialisme, enzovoort: dát is waanzin.

Ik hoor verstandige economen op radio en televisie verkondigen dat de coronacrisis een keerpunt zal zijn voor ons sociaal-economisch model. Sommigen durven zelfs al gewagen van een zó grote ommekeer dat we binnenkort allemaal rond het haardvuur ‘Kumbaya, My Lord’ zingen, dat er een einde aan de ongelijkheid wordt gemaakt, de armoede uit de wereld wordt geholpen én er een einde komt aan de globalisering en de klimaatcrisis. Met andere woorden: een definitief einde aan het neoliberalisme en het globalisme.

Het is altijd gevaarlijk om grote conclusies te trekken na een schokkende en emotionele gebeurtenis - Mark Eyskens beweerde vlak na 9/11 dat de Derde Wereldoorlog was begonnen. Maar voorspellingen van zelfs vooraanstaande experts moeten met een korrel zout worden genomen. Er zijn wel al enkele indicatoren - zoals de manier waarop centrale banken momenteel met geld strooien - die aantonen dat het eerst nog erger zal worden voor er een echte revolutie op sociaal-economisch vlak volgt. Het is niet ondenkbaar dat er een nóg grotere kredietcrisis dan in 2008 zal komen. Ook na die economische schok dacht men dat alles zou veranderen. Tien jaar later is het echter vooral business as usual. Sommige economen en politici lijken de simpele wetmatigheid te vergeten dat leningen ooit terugbetaald moeten worden. En  geld bijdrukken leidt tot geldontwaarding, waardoor het aanleggen van noodzakelijke buffers voor crisistijden nog minder interessant wordt dan het nu al is, met alle gevolgen van dien.

De kans dat een pandemie dat alles een halt zal toeroepen, lijkt me vooralsnog ijdele hoop. De kans bestaat zelfs dat het als gevolg van decompressie nog erger wordt dan voorheen. Eén ding is wel zeker: wie na deze gezondheidscrisis ons socialezekerheidssysteem nog fundamenteel ter discussie durft te stellen, moet dringend in quarantaine.

Davy Geysens, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234