heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

‘Het mooie van mijn eigen rasonzuivere kind: je zou zomaar kunnen denken dat hij een Europeaan is’

We zijn hier thuis druk bezig met omvolken. Mijn Nederlandse lief is een halve Surinamer, en als je diep in zijn familiegeschiedenis graaft, vind je ook nog enkele zwervende Joden. Dat maakt van onze zoon een halve Nederlander en een allesbehalve raszuivere Europeaan.

Heleen Debruyne

Tom Van Grieken waarschuwde voor het gevaar van omvolking, in een reactie op een onderzoek dat heeft uitgewezen dat één derde van de Belgen van buitenlandse afkomst is. Het woord ‘Umvolkung’ is oud, maar werd vooral bekend onder het naziregime – we weten allemaal dat nazi’s raciale homogeniteit nogal belangrijk vonden, met alle gevolgen van dien. Nu is de term uit dat vieze verleden weer helemaal hip in kringen van extreemrechtse twitteraars. Velen onder hen geloven dat de westerse elites niet genoeg doen om de instroom van andere, minderwaardige rassen tegen te houden – als ze al niet bewust een complot smeden om de raszuivere westerling te vervangen. Een weinig fris idee, maar zo gaan ze te werk. ‘De kracht van alt-right schuilt niet zozeer in intellectuele vernieuwing. Het zwaartepunt van het succes ligt in het gebruik van nieuwe vormen om oude ideeën te lanceren,’ zegt cultuurwetenschapper Ico Maly.

Van Grieken verklaarde zijn woordkeuze achteraf met een slap ‘Ik wist niet dat die term werd gebruikt in een donker verleden’. Hij beweerde nog dat hij vooral bezorgd was om de slechte integratie van grote groepen nieuwkomers. Ontroerend, maar ongeloofwaardig. Van Grieken kent zijn publiek goed genoeg. Hij weet wat er online leeft in extreemrechtse kringen – en hij weet dat die kringen zich niet alleen zorgen maken over de gebrekkige integratie van nieuwkomers, maar vooral over de zuiverheid van hun eigen bloed. In die hoek van het internet worden gretig pseudowetenschappelijke theorieën gedeeld die de intellectuele minderwaardigheid van zwarten zouden moeten bewijzen. Zijn eigen bondgenoot Dries Van Langenhove waarschuwde zijn volgers onlangs dat de elites, de media en de politici de raszuivere Vlaming haten. ‘Ze willen je weg,’ tweette hij.

Zo laf gaat Van Grieken te werk: eerst zijn volgers willens en wetens ophitsen met zogenaamde bewijzen voor hun grootste angst: dat het zuivere blanke ras wordt weggespoeld door al die onfrisse elementen van elders. En dan de vermoorde onschuld uithangen in de mainstreammedia. Maar de strategie van het immer in keurig pak gehesen partijhoofd is bijna uitgespeeld. Wie het alvast begrepen heeft, is zijn potentiële kameraad in het Vlaams-nationalisme, Bart De Wever: na wat geflirt met Van Grieken gaf hij het op, hij zei het platte racisme van Vlaams Belang toch echt te goor te vinden. Van Grieken kan ophouden met zijn hypocrisie en toegeven dat genetische diversiteit hem verontrust. Het zal hem – helaas – niet eens veel kiezers kosten.

Het mooie van mijn eigen rasonzuivere kind: als je niet goed op je hoede bent, zou je zomaar kunnen denken dat hij een Europeaan is. Kan hij later lekker infiltreren, een Vlaams meisje leren kennen en haar bezwangeren met zijn bevlekte genen. Ik haal een duister plezier uit het idee dat Tom en de zijnen daarvan wakker liggen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234