null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Het staat nu al vast dat het woord ‘kibbelkabinet’ een nieuwe betekenis zal krijgen’

Een primeur: de eerste regering die we hebben omdat... we er één moeten hebben. Wat mij verbaast, is het totale gebrek aan nuchtere kritiek. Deze regering wordt bijna aangekondigd als een ‘regering van nationale eenheid’ die zowel de coronacrisis als de economische crisis zal aanpakken. Mij lijkt ze eerder een splijtzwam voor dit land, en voor de Vlaamse centrum- en centrumrechtse partijen.

De partijvoorzitters van zowel CD&V als Open VLD hebben na hun aanstelling een fikse bocht naar links gemaakt. De ene voor zijn ego (CD&V mocht niet in de oppositie belanden) en zijn imago als redder van de partij. De andere stak zijn voorzitster een mes in de rug voor de postjes (het één-tweetje met de clan-Michel was al lang afgesproken), omdat het deze keer zijn beurt is. Beiden kozen voor de steun van de interne linkerzijde om, tegen de rechtse achterban in, een door links gedomineerd akkoord erdoor te krijgen. Daarvoor deelden ze genereus portefeuilles uit, gaven hun corebusiness aan de concurrentie cadeau en aanvaardden ze een begrotingsklucht.

Wat kan CD&V bij de volgende bolletjeskermis winnen met de ‘voorbereiding’ van een volgende staatshervorming? Welke echte liberaal zal ooit geloven dat het overlaten van het economische relanceplan aan de PS een meesterlijke zet was?

Maar het mes snijdt nog dieper. Zelfs in vier jaar tijd en met vers gedrukt geld kan men er niet in slagen genoeg energiepotentieel op te bouwen om op een betaalbare manier de kerncentrales te sluiten. De energiesector heeft zero vertrouwen in het Belgische energiebeleid, dat de zoveelste bocht neemt. Onze elektriciteitsfactuur zal meer dan verdubbelen.

Maar de doodsteek is de samenstelling. Als je in de politiek zover raakt dat je als groentje in een regering mag stappen, heb je een ego als een zeppelin. Om de interne scheuren te pleisteren en de nieuwe kansen te benutten geldt voor de Vlaamse rakkers in dit allegaartje: presteren, scoren en domineren! En dat terwijl de oppositie bergen munitie krijgt om alle goede voornemens aan flarden te schieten. Met het gebrek aan diplomatieke ervaring staat het vast dat het woord ‘kibbelkabinet’ een nieuwe betekenis zal krijgen.

De Vlaamse meerderheid kan achteroverleunen, een paar jaar met de rekeningen zwartepieten en deze crisisbeker aan zich voorbij laten gaan. Opnieuw verkiezingen houden was geen optie, zei men. De extremen zouden winnen, waardoor het land nog onbestuurbaarder zou worden, zei men. Wel, als er nu van besturen met zeven chauffeurs niet veel in huis komt, gaat men dan echt verbaasd zijn als de extremen nog meer zullen winnen?

Jan Claessens, Balen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234