null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Het symbool van de islamitische eerbaarheid komt uit de wereld van de prostitutie’

Muazzez Cig is een ­Turkse wetenschapster met als specialisatie de geschiedenis van de oude Soemeriërs, die vijfduizend jaar geleden een hoogontwikkelde beschaving hadden in het huidige Irak. Rond 2005 kwam Cig in opspraak toen ze publiceerde dat het eerste gebruik van de hoofddoek terug te voeren was op de Soemerische bevolking, waar tempelprostituees, die jongens seksueel inwijdden, een hoofddoek droegen om zich te onderscheiden van de priesteressen. De Turkse archeologe stoelt haar bewering op historisch onderzoek.

Je kunt wel raden hoe de uitlatingen van de 92-jarige vrouw in Turkije werden onthaald. Een advocaat uit Izmir legde prompt een klacht neer, maar de rechter sprak de vrouw vrij. De kranige oude tante moest naar eigen zeggen ontzettend lachen toen ze ontdekte waar het gebruik van de hoofddoek vandaan kwam. Het symbool van de islamitische eerbaarheid komt uit de wereld van de prostitutie. ‘Je zou je schamen je hoofd te bedekken als je eens wist waar dat gebruik vandaan kwam,’ schrijft ze in een boek en zegt ze tegen jonge moslimvrouwen en -meisjes. In de ogen van Cig werd de hoofddoek dus niet gebruikt om ‘de eer van de vrouw te beschermen’, maar als herkenningsmiddel voor prostituees.

De archeologe maakte de Turkse revolutie van Atatürk nog mee. Het Arabische schrift werd afgeschaft en Atatürk maakte komaf met de strenge kledingvoorschriften van de islam. Jongens en meisjes gingen samen naar school en op klasfoto’s uit die tijd is geen hoofddoek of niqaab te bekennen. ‘Het zijn mannen die vrouwen vandaag dwingen om een hoofddoek te dragen.’ Muazzez Cig maakt zich dan ook zorgen over de dreigende islamisering van Turkije. Huidig president Erdogan heeft een voorgeschiedenis als fundamentalistische hardliner en zijn regering heeft naar eigen zeggen tot doel gesteld ‘de godsdienst te redden’. Cig schreef een brief aan de vrouw van Erdogan. ‘Ik droomde dat ik de trappen van het mausoleum van Atatürk in Ankara afliep. Ik zag de premier met zijn echtgenote omhoog lopen. Ze was modern, zonder hoofddoek. Zou het niet fantastisch zijn, als u die echtgenote was?’ Cig wacht nog altijd op een antwoord. Volgens de oppositie zit de hoofddoek gelijmd op het hoofd van mevrouw Erdogan.

Paul De Nef, Zoersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234