null Beeld Christoph Schmidt/dpa
Beeld Christoph Schmidt/dpa

Open Venster

‘Het woord ‘anders’ is het zaadje van de haat’

Ik herinner me nog perfect het moment waarop Donald Trump tot president van Amerika werd verkozen, op 8 november 2016. Ik had de hele nacht wakker gelegen omdat ik een vreemd voorgevoel had bij die verkiezingen. Raar, ik was op dat moment 16 jaar. Toen we op school kwamen, zette de leerkracht meteen de tv aan voor de persconferentie van Trump. Ik overdrijf niet: meer dan de helft van de leerlingen stond op en begon te applaudisseren, ook al wist iedereen op dat moment al van zijn racistische en seksistische uitspraken.

Diezelfde helft zag ik deze maand een zwarte foto op Instagram plaatsen. Dat die jongeren nu opeens allemaal beseffen wat racisme is, betwijfel ik ten zeerste. Je kunt ze dat ook niet leren. Racisme en discriminatie voel je aan. En een deel van de bevolking is sociaal intelligent genoeg om die grens aan te voelen, maar een veel groter deel is dat niet. Die klasgenoten van toen vinden het niet raar om ‘neger’ te zeggen of schuiven op de bus al drie plaatsen op als ze merken dat er een gekleurde medemens opstapt. Ik heb heel lang geloofd in de goedheid van de mens en het feit dat mensen kunnen veranderen, maar racisme is een chronische ziekte. Een sluipende ziekte ook.

Het is een ingebakken gewoonte om constant alles en iedereen in hokjes te steken om vervolgens je eigen hokjes daarmee te vergelijken, en er superieur uit te komen. Dat doen we onbewust allemaal. Maar de grenzen tussen die hokjes kunnen vervagen als je dat zelf wilt. Alleen: als je ouders of idolen je niet leren dat het belangrijk is om de grenzen tussen hokjes zo vaag mogelijk te maken, zal discriminatie en racisme nooit verdwijnen. Zolang politici discriminerende en racistische uitspraken blijven doen, zal racisme de wereld nooit verlaten.

Opvoeding is belangrijk. Laat je kinderen gewoon doen. Kinderen groeien op tussen kinderen met een andere huidskleur en afkomst zullen uit zichzelf niet snel vragen waarom dat zo is. Pas als iemand hen zegt dat sommige kindjes ‘anders’ zijn, loopt het mis. En vaak zeggen de ouders hun dat. Maar ‘anders’ is het zaadje van de haat. ‘Anders’ is ook een leugen, die kinderen zijn stuk voor stuk exact hetzelfde.

Laten we stoppen met hypocriet te zijn en denken dat we het goed doen. Denken dat we geen racisten zijn omdat we vrienden hebben die zwart zijn of een andere afkomst hebben. Awareness is belangrijk, maar actie is duizend keer belangrijker. Kom uit je zetel en doe iets. Doe vrijwilligerswerk, ga praten met uw buurman die Dries Van Langenhove aanbidt, stop met discussies uit de weg te gaan… Blijf niet zitten, anders zal er helemaal niets veranderen.

Ine Holmstock, Broechem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234