null Beeld BELGA
Beeld BELGA

humoOpen Venster

‘Het wordt tijd om wereldwijd het economische systeem te hertekenen’

Lezersbrief

Met kromme redeneringen zal de klimaatverandering nooit opgelost raken. Zowel lezer Arnold Calluy als lezer Patrick Pauwels bekijkt de problemen eenzijdig. Veel mensen wijzen graag naar elkaar naargelang het past. Hier gebruikt men argumenten als: ons land is maar een speldenknop groot, onze voetafdruk verkleinen haalt niets uit. Anderen gebruiken argumenten als: bevolkingstoename kan geen kwaad in landen met een kleine voetafdruk en houden er geen rekening mee dat alle ruimte ingenomen zal worden.

Men begint hier al duidelijk te merken wat het betekent als alle ruimte ingenomen wordt, en zelfs in grote Afrikaanse steden merkt men dat al geruime tijd. Men kapt het Amazonewoud om van de opbrengst ervan te kunnen leven. Men zegt dat het de schuld is van het Westen, want wij zouden verslaafd zijn aan tropisch hout. Ook wie dat hout kapt, levert, verhandelt kan toch niet ontkennen dat hij er beter van wordt. Datzelfde geldt voor de handel met pellets uit bijvoorbeeld Canada.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne legt de kwetsbaarheid van de voedselvoorziening bloot. Voedsel manipuleren zou raad kunnen brengen, maar minder mondjes moeten voeden ook.

Een bepaalde economische strekking zet ons onder het mom van een snelle energietransitie, vooral gebaseerd op winstbejag, aan tot allerlei uitgaven voor technologieën die soms nog niet helemaal op punt staan, zonder rekening te houden met het feit dat die producten uiteindelijk ook afval worden en die nieuwe producten grondstoffen vergen en ook een voetafdruk hebben. Alles moet elektrisch maar de infrastructuur is er niet, noch is er voldoende energie om al die elektriciteit te leveren.

Er vallen zeker nog een hoop excuses te verzinnen om niet verantwoordelijk te zijn en het liefst kijkt men naar de ander, maar het is een gedeelde verantwoordelijkheid voor alle landen zonder uitzondering, anders wordt de aarde onleefbaar. De aarde corrigeert ons zelf al met extreme weersomstandigheden, rampen, minder vruchtbaarheid, ziekte…Veel tijd is er niet meer over. Het wordt tijd om wereldwijd het economische systeem te hertekenen.

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234