null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Het zou mij niet verwonderen dat een aantal overlijdens van wielrenners door een maagzuurremmer zijn veroorzaakt’

Redactie

Ik wil graag reageren op de onverwachte dood van wielrenner Niels De Vriendt en andere sporters in het verleden. Ikzelf ben enkele decennia geleden bijna gestorven aan een ernstige hartritmestoornis na inname van het geneesmiddel Domperidone, een maagzuurremmer. Ik maakte toen deel uit van de nationale karateploeg. Ik had eerder nooit hartproblemen gehad, gebruikte geen doping en werd elk jaar medisch gekeurd.

Het zou mij niet verwonderen dat een aantal overlijdens van jonge sporters door dat medicijn zijn uitgelokt. De wielersport is een zeer uitputtende discipline, die tot chronische pees- en spierletsels leidt. Wanneer men langere tijd ontstekingsremmers neemt, treden sowieso maagproblemen op, waartegen dan middelen als Domperidone worden geslikt. Bij wijze van controle ben ik zelf eens met ontstekingsremmers gestopt en nam ik na enige tijd weer Domperidone, waarna een tweede aanval optrad. De combinatie is volgens mij dus niet de oorzaak, maar Domperidone zelf.

Ik heb daarover gecorrespondeerd met Marc Geenen van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA). Hij deelde mij mee dat het probleem bekend is bij vrijwel alle artsen. Het risico op hartritmestoornissen na inname van Domperidone staat vermeld in de patiëntenbijsluiter. Het patent op het medicijn is overigens verlopen: de productie en distributie zijn niet meer alleen in handen van Johnson & Johnson.

Domperidone is sinds december 2013 wel alleen nog op voorschrift te krijgen - vandaar dat je niet snel meer om Motilium of Touristil kunt gaan, waar de actieve stof in verwerkt is. De SKA ijvert al jaren voor een nationaal meldpunt van sportgerelateerde hartstilstand om de overlijdens te kunnen onderzoeken en verbanden te leggen. Domperidone is trouwens lang niet het enige middel dat slecht kan zijn voor het hart: ook ontstekingsremmers staan onder verdenking.

De SKA adviseert jonge sporters helemaal géén geneesmiddelen te nemen op eigen initiatief, met uitzondering van een beperkte dosis paracetamol. Verder moeten ze te rade gaan bij hun huisarts. Het is dan aan de huisarts om de voor- en nadelen af te wegen van het geneesmiddel dat hij of zij voorschrijft, want élk middel heeft bijwerkingen.

Erwin Cocquyt, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234