null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Open Venster

‘Het zou ook bij ons weleens verkeerd kunnen aflopen als men de levensduur van aftandse kerncentrales wil verlengen’

Lezersbrief

Ik besef ook wel dat we ons energieverbruik moeten aanpassen en dat we op termijn het verbranden van fossiele brandstoffen zoals gas, steenkool, stookolie en hout zoveel mogelijk uit onze samenleving moeten verbannen. Maar of kernenergie daar een goed vervangmiddel voor is, trek ik toch zeer in twijfel.

Nucleaire splijtstof is het gevaarlijkste goedje op aarde, waarvan het restafval voor tienduizenden jaren begraven moet worden in ondergrondse mijnen. Toekomstige generaties zullen opgescheept zitten met een erfenis waar ze geen blijf mee weten en ze zullen zich afvragen waar we ooit het onzalige idee vandaan hebben gehaald om het meest toxische spul als brandstof te gebruiken.

De ontmanteling van de kerncentrales in Tihange en Doel zal 41 miljard euro kosten, de duurste sloop in de geschiedenis. Het geeft aan dat nucleair afval opruimen een zeer gevaarlijke handeling is, waarbij strenge veiligheidsnormen gehanteerd moeten worden. Hopelijk loopt er niets mis.

Er is niets propers of goedkoop aan kernenergie, en met de wet van Murphy in gedachte, dat wat verkeerd kan lopen ook verkeerd zal lopen – denk maar aan Three Miles Island, Fukushima en Tsjernobyl – zou het ook bij ons weleens verkeerd kunnen gaan als men de levensduur van oude aftandse kerncentrales wil verlengen.

Guy Bervoets, Koersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234