null Beeld

columnMarc Didden

Hoe fijn een idioot te zijn

Redactie

Ik weet niet of de hemel bestaat en al zeker niet of ik er ooit toegelaten zou worden. Ik ben nogal van het vagevuur, vrees ik. Goed voor mens en dier, maar ook weer niet zo goed dat ik er punten voor zou krijgen. Ik vermoed trouwens ook dat de gastenlijst voor het purgatorium iets spannender zal ogen dan die voor het hemelrijk, waar ik me tussen farizeeërs en pilaarbijters zeer zeker zou vervelen, denkend dat de eeuwigheid echt geen leuk vooruitzicht is.

Nee, het gedeelte van het hiernamaals waar ik naar verlang, is dat waar de onvolmaakten huizen, waar de sloebers zitten die net geen smeerlappen geworden zijn, waar de veganisten verblijven die in het geheim ook weleens een Giant aten bij de Quick. En waar wellicht een mistroostige komiek en muzikant als Neil Innes terechtgekomen is na zijn schielijk overlijden op 29 december laatstleden.

Innes - voor oudere Humo-lezers is dit gekende stof - was één van de sleutelfiguren binnen het weergaloze rock-'n-lol-ensemble The Bonzo Dog Doo-Dah Band. Hij was een gabber van The Beatles en via George Harrisons vriendschap met enkele leden van Monty Python's Flying Circus al gauw de huiscomponist van dat waanzinnige collectief. Zijn leidmotief was tevens de titel van één van zijn songs: 'How Sweet to Be an Idiot'.

Ik moest aan dat liedje denken toen ik een dag of tien geleden hoorde dat ook Innes' collega en alleskunner Terry Jones was komen te gaan. Vijftig jaar lang acteur, auteur, scenarist, regisseur, tv-maker en historicus. En het laatste anderhalf jaar helemaal niets meer. De man die zijn bek een halve eeuw lang niet kon dichthouden, leed nu aan primaire, progressieve afasie.

'How Sweet to Be an Idiot'? Niet altijd. Marc Didden

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234