null Beeld Reporters / DPA
Beeld Reporters / DPA

humoOpen Venster

‘Hoe kun je deelnemen aan zo’n spektakel in een land dat de mensenrechten schendt?’

Lezersbrief

‘Voetbal was vroeger nog fantasie, nu is alles geld,’ verklaarde Freek de Jonge, de Nederlandse geëngageerde cabaretier, onlangs in een interview. Die man heeft niet alleen overschot van gelijk, het is een waarheid als een koe.

De hypocrisie van zowel de organisatoren, de spelers als de supporters tart elke verbeelding: hoe kun je in godsnaam deelnemen aan dit spektakel in een land dat flagrant de mensenrechten schendt? Gisteren nog hoorde ik op de radio het verhaal van een Belgische voetbalfan die officieel werd uitgenodigd door Qatar om gratis het wereldkampioenschap bij te wonen, inclusief zijn vliegtuigticket (ongetwijfeld met Qatar Airways), verblijf, plus een dagelijkse vergoeding ter waarde van 70 euro voor maaltijden.

Het regime deinst er niet voor terug om modale burgers op haar lijst van invités te zetten. Wat zij daarmee willen bereiken, is duidelijk: hun slechte naam van verdoken slavernij zuiveren. Vorige week toonde Rudi Vranckx een reportage op tv over arbeiders uit landen zoals Bangladesh en Nepal, die voor een appel en een ei in mensonwaardige omstandigheden de voetbalstadions hielpen bouwen.

‘Onze minister van Buitenlandse Zaken zal aanwezig zijn op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, maar ze zal ook de mensenrechten ter plaatse aankaarten,’ hoorde ik in het radionieuws. Kortom, u en ik betalen minister Lahbibs vliegticket in businessclass en andere onkosten.

Hebt u al één speler gehoord die weigert deel te nemen? Natuurlijk niet: op de truitjes van de best betaalde spelers ter wereld staat het bedrijf van één of andere golfstaat vermeld, hun broodheren. Blijkbaar kijkt het merendeel niet verder dan hun neus lang is, anders zouden ze thuisblijven. Uiteraard is dat niet de bedoeling, maar waarom protesteren ze dan niet? Waarom stellen ze de leiders van het steenrijke schiereiland niet voor een dilemma: bewijs ons dat jullie de mensenrechten respecteren of wij doen niet mee! Ofwel wringen onze vedetten zich in alle mogelijke bochten om zichzelf en hun deelname te vergoelijken, ofwel zwijgen ze in alle talen.

De duiding moet weer komen van integere journalisten en artiesten die hun verontwaardiging uitroepen in de woestijn van laksheid en corruptie, tegen de dictatuur van onethisch moreel laakbare economische prioriteiten.

Ik heb niets tegen het spel dat voetbal heet. Als tiener speelde ik mee bij SV Waregem, waar spelplezier en fantasie belangrijker leken dan geld. Enfin, ik heb er nooit iets aan verdiend. Misschien is dat wel de grootste verdienste van om het even welke sport: je kunt het plezier laten primeren op het geld.

Dirk Vandewiele, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234