null Beeld Jeroen Los / Humo
Beeld Jeroen Los / Humo

Column

‘Hoe leren de pubers van nu kussen zonder de kuskesdans?’

Serge Simonart

Tussen mijn 12de en mijn 16de ben ik ettelijke keren seksueel misbruikt.

Er was de gescheiden en (wellicht daarom) oververhitte, aantrekkelijke buurvrouw die mij bepotelde. En er was de ondernemende oudere zus van een te schuchter klasgenootje die mij grondig en langdurig praktijkles biologie gaf. In beide gevallen aanvaardde ik dat toen in grote dank.

Veel systematischer grensoverschrijdend gedrag vond plaats tijdens de fuiven in de lokale parochiezaal, waar een strikt legaal verschijnsel op het menu stond: de kuskesdans, ook wel ‘La Bamba’ genoemd, want die meezinger van Trini Lopez was er het startsein van.

Voor lezers wier puberteit zich niet in de vroege middeleeuwen afspeelde, schets ik even wat de kuskesdans inhield. Er werd een grote kring gevormd. In het midden liepen meisjes en jongens die een in hun ogen bevallig lid van de kring drie kussen op de wangen moesten geven. Waarna de gekuste op zijn beurt op jacht trok en de kusser zijn plaats innam.

In de praktijk ontspoorden die kusjes op de wang zo vaak mogelijk in heftig tongzoenen. Ik herinner me vroegrijpe en schaamteloze meisjes die ongevraagd hun tong in mijn mond wurmden, met verschillende technieken (de drilboor, de waterval, de ijsjeslikker, de slang met gevorkte tong, de valse preutse, de hypnotiseur die met starende open ogen kuste). Eén keer tongzoende ik een Spaans meisje op de tonen van een Spaans nummer. Dat leek toen extreem exotisch en een grote overwinning.

Er waren sluwe vossen die stiekem, zonder gekust te zijn, uit de kring glipten. En opportunisten die een lelijk meisje bevalen hen te kussen, zodat zij het werkelijke object van hun begeerte, drie meter verder, konden kussen.

Sluwe deejays hadden algauw door dat hun populariteit steeg naarmate ze de kuskesdans uitmolken. Aan het eind ervan speelden ze een ‘trage’, een slow, een paringsdans waarbij prille erecties ongevraagd tegen het middenrif (en, bij wie even groot was of goed kon mikken, tegen de clitoris) van evenveel meisjes wreven. Muziek was altijd al een glijmiddel.

In die dagen was de kuskesdans safe seks: herpes en aids waren nog niet uitgevonden. Sindsdien werd de dans zelfs in de meest achtergebleven Vlaamse dorpsfeestzaal afgeschaft. Doodgebloed of officieel onkies verklaard? Ik heb medelijden met de pubers van nu, de lelijke en schuchtere vooral: hoe doen die dat, leren kussen zonder alibi?

Ik reed onlangs voor het eerst sinds lang langs de lokale parochiezaal, heilig patrimonium van toen. Afgebroken.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234