null Beeld Florian Van Eenoo Photo News
Beeld Florian Van Eenoo Photo News

humoOpen Venster

‘Hoe Luminus mijn vaste energiecontract zomaar in een variabel contract omzette’

Lezersbrief

Vol trots vertelde ik mijn vrouw eerder deze week dat ik ons contract bij energieleverancier Luminus nog eens bekeken had en we een vast contract bleken te hebben. Het staat erin, zwart op wit: ‘vast contract’. Uit de algemene voorwaarden kon ik wel opmaken dat Luminus het recht heeft om onder bepaalde voorwaarden een tariefverhoging toe te passen, maar het stelde me toch redelijk gerust in deze barre tijden.

Mijn verbazing was niet te beschrijven toen ik gisterenochtend mijn mailbox opende. Er zat namelijk een bericht van Luminus in waarin ze mij beleefd en enthousiast meedeelden dat ze mijn contract opzegden. Ik kreeg een ander soort contract, een ‘variabel’. Ze vertelden erbij, nog altijd even enthousiast, dat ik er helemaal niets voor hoefde te doen, dat alles automatisch zou gebeuren.

Nu ben ik grootgebracht met de slogan ‘Een contract is een contract!’, en dus belde ik de helpdesk van Luminus om uitleg te vragen. Na een kleine tien minuten wachten kreeg ik P. aan de lijn (zijn volledige naam kreeg ik niet om privacyredenen, wat ik goed begrijp). Op mijn eenvoudige vraag hoe Luminus eenzijdig een contract kon opzeggen, kreeg ik uiteraard de dooddoener te horen: ‘Dat kunt u lezen in de voorwaarden.’ Op mijn repliek dat ik daarover niets terugvond in de algemene voorwaarden, werd me verteld: ‘Het staat in de bijzondere voorwaarden.’

Helaas, nergens in mijn contract wordt gewag gemaakt van ‘bijzondere voorwaarden’, en op de website van Luminus evenmin. Volgens P. waren die bijzonder voorwaarden te vinden vanaf punt 8 van de algemene voorwaarden. (Kunt u nog volgen?)

Vanaf punt 8 staat inderdaad te lezen dat contracten mogen worden verbroken ‘bij overmacht’.

‘Wie heeft dan beslist dat er sprake van overmacht is?’ vroeg ik. Antwoord: ‘Luminus.’ ‘En waarom?’ - ‘Omdat we niet met verlies mogen verkopen, en we anders failliet gaan.’ (Ik parafraseer een beetje.)

Toen ik opperde dat een bedrijf dat toch niet zomaar mag beslissen, vond de helpdeskmedewerker het nodig om me te vragen of ik misschien rechten had gestudeerd. Ik antwoordde beleefd dat dat zijn zaken niet waren, waarop hij me vertelde dat zij met hun advocaten een eventuele rechtszaak wel zouden winnen.

Ten slotte zei de helpdeskmedewerker dat ik me eigenlijk moest richten tot Energie.be, het dochterbedrijf van Luminus: ‘U hebt met hén een contract afgesloten, dat vervolgens doorverkocht is aan Luminus.’ Raar, want ik heb geen énkel contract getekend met Energie.be, wel met Luminus. Een zoveelste uitschuiver.

Is een bedrijf dan niet verplicht om zijn contracten na te leven, zolang er geld op zijn rekening staat? (Ik citeer de helpdesk nogmaals: ‘Wij hebben nog geld genoeg!’) In ieder geval durf ik de praktijk waarvan wij het slachtoffer zijn geworden te betitelen als oneerlijk en onrespectvol.

Lu Van Dijck, via e-mail

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234