Beeld BELGA

Open Venster

‘Hoeveel strijkt de overheid op aan successierechten na de coronacrisis?’

In de nasleep van de coronaperiode krijgen we in de media steeds te lezen wat de pandemie heeft gekost. Wat we echter niet lezen, is een eerlijke balans van de inkomsten tegenover de uitgaven.

Op paasmaandag is mijn broer onverwacht overleden, op de vooravond van zijn 51ste verjaardag – niet aan corona, voor de duidelijkheid. Hij was alleenstaand en kinderloos, hij had een bescheiden spaarrekening, enkele levensverzekeringen en een huisje. Van de nalatenschap gaat de helft naar mijn ouders, de andere helft naar mij. Zij moeten 3 procent successierechten betalen, ik 25 procent.

De notaris berekende dat ik alles samen 60.000 euro zou moeten afgeven aan Vadertje Staat. Daarin zit ook wat ik moet betalen voor zijn huisje, dat nog niet eens verkocht is. Ik zal alvast 20.000 euro moeten voorschieten.

Nu wil ik eens weten hoeveel de overheid aan successierechten in haar zakken steekt na het verhoogde aantal overlijdens ten gevolge van corona. We moeten dankbaar zijn voor ‘cadeaus’ zoals het overbruggingsrecht, terwijl de opbrengsten verzwegen worden.

België heeft 60 ministeriële en 534 parlementaire mandaten, en 2.500 kabinetsleden. Tel daar 737 provincieraadsleden bij op. Frankrijk, een land dat 19 keer groter is dan België, heeft 1 president, 15 ministers en 5 staatssecretarissen.

Iemand zal de crisis moeten betalen, zeggen ze dan. Wel, ik zou graag een sympathieke revolutie zien.

Steven Guiot, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234