null Beeld © VRT
Beeld © VRT

humoOpen Venster

‘Hopelijk gaat de Ketnet-serie ‘Meisjes’ nu anders met pesten om’

Lezersbrief

Als psychotherapeut voor kinderen en jongeren kwam ik in contact met het fenomeen ‘Waarheid’, dat nu bij de jeugd circuleert. Waarheid is een anoniem Instagram-account, dat beheerd wordt door een groep onbekende leerlingen. Alle leerlingen van een school worden opgeroepen om Waarheid te volgen, en om gênante weetjes over leerlingen en leerkrachten in te sturen. Waarheid beslist telkens zelf of het weetje gepost wordt of niet.

Dat concept hebben de Vlaamse scholieren niet zelf bedacht: ze hebben het idee overgenomen van de populaire Ketnet-serie ‘Meisjes’. Waarheid is een anoniem account, en kan dus beheerd worden door elk kind dat in ‘Meisjes’ meespeelt. Typisch voor de serie ‘Meisjes’: niemand is goed, niemand is slecht; iedereen doet goede dingen, iedereen doet slechte dingen.

Mag ik als psychotherapeut enkele bedenkingen plaatsen bij het uitzenden van series die zulke ideeën lanceren?

Waarheid wordt voorgesteld als een spannend en uitdagend fenomeen. In werkelijkheid worden kinderen en jongeren uitgenodigd om pijnlijke info over medeleerlingen en leerkrachten te posten – echt of verzonnen, dat is bijzaak. Dat is een oproep tot cyberpesten, de boodschap luidt gewoon: ‘Pesten is cool!’

De serie ‘Meisjes’ richt zich op kinderen uit de laatste jaren van de lagere school en jongeren uit de eerste jaren van het secundair onderwijs. Mensen in de vroege puberteit dus. Slachtoffers verwerken die pestervaringen in hun zelfbeeld en ontwikkelen een onzekerheid waar ze maar moeilijk van af raken. Pesters, die op die leeftijd de consequenties van hun daden moeilijk kunnen inschatten, richten plots op veel grotere schaal schade aan.

‘What doesn’t kill you makes you stronger’? Wetenschappelijk onderzoek én klinische ervaring spreken dat cliché tegen. In mijn praktijk werk ik vaak met studenten met een negatief zelfbeeld en een angstproblematiek. Niet zelden wordt in de gesprekken duidelijk hoezeer een pestverleden een rol speelt, en hoe moeilijk pesten te verwerken is. Mensen verwoorden het als volgt: ‘Ik weet nu wel dat ik veilig ben, en veel sterker dan dat 13-jarige kind dat uitgelachen werd. Maar de angst, het gevoel er niet bij te horen, dat kan in een seconde worden opgeroepen en me helemaal verlammen.’

In september begint de serie opnieuw op Ketnet. Hopelijk wordt Waarheid in een ander, kritischer daglicht gesteld, en wordt de Vlaamse jeugd duidelijk gemaakt hoe ziekelijk en verwoestend dat concept is. Waarheid hoort niet bij het gewone experimenteren, hoort niet bij het gewone (puber)leven van jongeren. Hopelijk kijken ouders mee en helpen ze hun kinderen beslissen om die accounts te blokkeren en te negeren, om geen negatieve info over anderen te delen, en om hun conflicten op een waardige manier op te lossen.

Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234