Screenshot uit het filmpje dat een incident registreert in Roeselare tussen een politieman en een jongeman die geen mondmasker draagt of weigert dat te doen. Beeld RV
Screenshot uit het filmpje dat een incident registreert in Roeselare tussen een politieman en een jongeman die geen mondmasker draagt of weigert dat te doen.Beeld RV

Open Venster

‘Hopelijk komt er snel een oplossing voor het gedrag van de onverantwoordelijken in de coronacrisis’

Redactie

Ik heb begrip voor de situatie van briefschrijfster Roos Debrande, die lijdt onder de coronamaatregelen, zeker omdat ze van goede wil is en bescheiden vakantieplannen had. Voor brave jongeren zijn het moeilijke tijden. Waar ik het wel moeilijk mee heb, is met de flagrante overtreders die de regels niet willen respecteren en verantwoordelijk zijn voor heropflakkeringen, met alle gevolgen van dien. Die onverantwoordelijke mensen zijn de oorzaak dat Roos Debrande en zoveel anderen (onder wie helaas ook kinderen) opnieuw hun bescheiden plannen mogen opbergen en weer maanden- of misschien zelfs jarenlang in hun vrijheid beknot worden. Zij maken door hun gedrag gelijk ook de economie kapot omdat zij aan de basis van de restricties liggen.

Zelf hebben we onze autovakantie naar een rustige huurwoonst in een buurland voor september opgezegd. Met de kleuren die vlotjes van groen en oranje naar rood gaan en omgekeerd, hebben we het risico niet willen nemen om méér dan ons voorschot te verliezen. Ook voor ons dus geen perspectief om vóór de winter nog ergens gezonde lucht te gaan inademen voor het stookseizoen begint. We hebben onze les nu wel geleerd en zullen zolang de risico’s voor onze gezondheid aanhouden geen vakanties meer plannen in het najaar. Wij zijn risicopatiënten (hartfalen en kanker) en moeten het sinds maart stellen met ellebogen uitwisselen met onze kinderen en onze kleinkinderen, van wie maar een deel in onze vaste bubbel zit. We hebben daarbuiten bijna geen menselijke contacten gehad. Door de overbezetting van de ziekenhuizen tijdens de eerste golf werd een controleafspraak in maart uitgesteld en heb ik vorige maand opnieuw een ingreep moeten ondergaan na medische controle.

Bijna alles in deze wereld is stilaan gepolariseerd geraakt en er is voorlopig geen beterschap in zicht. Op vliegtuigen zijn er nu al tekenen van geweld onder mensen en er wordt opgeroepen tot protestacties en burgerlijke onverantwoordelijkheid. Tegelijk zullen gemeenten binnenkort de identiteit van besmette mensen te weten kunnen komen. Dat neigt naar een totalitair regime. Dit loopt misschien verkeerd af. We begrijpen dat men ons restricties oplegt om bestwil en stellen ze niet in vraag, maar hadden toch graag gezien dat er voor het gedrag van de heethoofden een oplossing komt.

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234