null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Open Venster

Humo-lezers over de pedofiliebrief: ‘Eindelijk een poging tot debat’

Lezersbrief

‘Respect en kennis van zaken’
Ik ben o zo blij met de brief van Delphine Lecompte over pedofielen en haar reactie op de storm van reacties die erop volgde. Eindelijk is er een poging tot debat over dit onderwerp. Ik heb een ontzettende bewondering voor de manier waarop ze de problematiek verwoordt. Eindelijk iemand die met respect en kennis van zaken spreekt. Ik verdraag het niet langer dat we gestimuleerd worden om anno 2021 alle geaardheden te respecteren, behalve die ene. Dank je wel, Delphine, om even in de verf te zetten dat we als mens de plicht hebben om ook pedofilie te omarmen. Inge Heyvaert, via mail.

‘In de jaren 70 en 80 was er nog mededogen’
Met genoegen heb ik kennis genomen van haar brief over pedofilie, en met nog meer genoegen van haar weerwoord op de reacties. Ik behoor geenszins tot de doelgroep waarvoor ze het opneemt, maar haar levensvisie laat me met heel wat nostalgie terugdenken aan de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Toen was er nog mededogen en begrip voor medemensen. De goegemeente nam zonder meer aan dat geen enkele mens perfect is, dat we allemaal weleens in de fout gaan en dat het niet nodig is om elke kleine fout of afwijkend denken te bestraffen. We zijn geëvolueerd naar een trieste tijd waarin een opgelegd gemeenschaplijk denken en een opgelegd sociaal gedrag de boventoon voeren en waar de sancties ons om de oren vliegen: boetes van een extreem regulerende, rechts georiënteerde overheid , en sociale demonisering via het vergif van de sociale media. Ik heb de stellige indruk dat mensen zich in het huidige tijdsgewricht helemaal niet gelukkig en vooral gekooid voelen. Het aantal depressies, burn-outs en vele andere psychische mankementen swingen de pan uit. Bernard, Ellezelles.

‘Bewonder hun wilskracht’
Over het algemeen ben ik het met Delphine Lecompte eens, een pedofiel is geen pedoseksueel. Een pedofiel wordt seksueel aangetrokken tot kinderen, maar houdt zich aan de maatschappelijke grenzen. Een pedoseksueel voert zijn fantasieën uit. Een pedofiel is niet te veroordelen, eerder te bewonderen om zijn wilskracht. Ik ben het ook met haar eens met dat jeugdigheid prachtig is en de onschuldige blik van kinderen kan vertederen, een spiegel kan zijn, verwondering kan opwekken... Vertederd worden of bewonderen hoeft niet seksueel te zijn. Daarom precies mogen van mij alle kunstwerken met naakt blijven, precies om de seksualisering van naaktheid te vernietigen. Een moeder die de borst geeft aan een kind: hoe prachtig is dat? Monique van den Berk, via mail.

‘Geen keuze, maar een geaardheid’
Delphine Lecompte heeft volledig gelijk als ze stelt dat het leven van de meeste pedofielen een droevige noodlottige eenzame kwelling is, dat de meesten totaal ongevaarlijk zijn en eerder zachtheid dan afschuw verdienen, en professionele hulp. België heeft lang genoeg het probleem van pedofilie ontweken en mensen voor een bepaalde duur gecolloqueerd. De geschiedenis heeft uitgewezen dat die strategie enkel en alleen voor meer problemen heeft gezorgd. Pedofilie verdringen is geen optie. Verschillende studies hebben uitgewezen dat pedofilie geen keuze, maar een geaardheid is. De overheid moet hen helpen en zich niet laten leiden door de onwetende publieke opinie. Ze moet zich laten leiden door de algemene consensus van de wetenschap. Michael Muutjens, Bilzen.

‘Groot hart en mededogen’
De Brugse afdeling van Vlaams Belang vraagt om de samenwerking met museumdichter Delphine Lecompte meteen stop te zetten. Aanleiding is de lezersbrief in Humo, waarin ze het over pedofilie heeft. ‘In die lezersbrief wordt pedofilie door dichteres en columniste Delphine Lecompte genuanceerd, genormaliseerd en zelfs goedgepraat,’ vindt VB-raadslid Stefaan Sintobin. Ik heb het altijd geweten: extreemrechtse flurken hebben op school nooit de knepen van het begrijpend lezen onder de knie gekregen. En ze zijn ook niet in staat om begrip op te brengen voor mensen die er een andere mening op na houden dan zij. En dat recht op vrijheid van meningsuiting is ook maar een losse flodder als het uit de mond komt van een extreemrechtse minkukel. Die nemen liever de verdediging op van extremisten die het land maandenlang gijzelen, neonazi’s, fascisten die de Hitlergroet brengen in het fort van Breendonk en een in een dirndl geklede jonge deerne die bloemen gaat leggen op een graf van een SS’er, dan het op te nemen voor arme sloebers die een afwijking hebben maar die verder geen kwaad doen en hun probleem voor zichzelf houden. Ik bewonder Delphine voor haar openhartigheid, haar groot hart en mededogen voor iedereen die op de pechstrook van het leven is beland. En vooral haar open geest. Guy Bervoets, Koersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234