Eddy Demarez. Beeld VRT
Eddy Demarez.Beeld VRT

Open Venster

Humo-lezers over Eddy Demarez: ‘Hij heeft niet gewild dat iedereen het zou horen’

Lezersbrief

‘Elke mens maakt fouten’
Eddy Demarez moet op non-actief gezet worden, maar na een bezinningsperiode moet hij een tweede kans krijgen. Elke mens maakt fouten. Zwart, blank, vrouw, man, jong, oud en ga zo maar door. Wokeness is belangrijk, maar mag geen dictatuur worden. Zo drijf je mensen nog verder uit elkaar. Wees geduldig met elkaar, blijf herhalen hoe het hoort tegen mensen die onwetend of onverschillig zijn, en geef een sanctie indien nodig. Op sociale media gedragen we ons jammer genoeg te veel als onschendbare, heilige wezens. Kijk eerst in eigen boezem voor je de ander met de grond gelijkmaakt. Pas daarna kun je andere mensen helpen hun fouten recht te zetten. Ben Verlooy, Leuven.

‘Goeie sportjournalist’
Iemand aan de schandpaal nagelen lost niets op. Integendeel, dat polariseert de situatie alleen nog meer. We moeten dergelijke incidenten net aangrijpen om in dialoog te gaan en aan te tonen waarom die uitspraken niet kunnen en wat ze eigenlijk betekenen. Heel veel mannen én vrouwen praten nog op die manier, omdat ze enkel die denkpatronen kennen. Ook Eddy Demarez moet aan zelfreflectie doen en beseffen dat hij vrouwen niet hoeft te kleineren om groots te zijn. Dat was hij eigenlijk al door gewoon een goeie sportjournalist te zijn. Misschien geloofde hij dat zelf nog niet? Janne, Zwevegem.

‘Holebi’s zullen nooit geaccepteerd worden’
Ik ben zelf lesbisch en heb er geen problemen mee als er mopjes worden gemaakt, maar dit ging verder dan zomaar een mopje, veel verder. Ik had niet gedacht dat zoiets nog mogelijk was. De thuiskomst van de Belgian Cats had moeten gaan over hun prestaties, over hun wedstrijden, en niet over het privéleven van de speelsters. Waarom wordt er niet gesproken over de statistieken van Emma Meesseman, maar wel over haar uiterlijk en haar geaardheid? Ik weet dat de maatschappij niet perfect is, zelf word ik wekelijks geconfronteerd met verbale agressie op het werk wegens mijn geaardheid en mijn mannelijke uiterlijk. Maar ik had gehoopt dat een publiek figuur, een journalist in de sportwereld, meer inzicht in de maatschappij gehad zou hebben. De herinnering aan de mooie Olympische Spelen zijn vertroebeld door die walgelijke uitspraken. Het wordt weer eens pijnlijk duidelijk dat, zolang die uitspraken als normale cafépraat worden beschouwd, holebi’s nooit helemaal zullen worden geaccepteerd in de samenleving. Mira de Leest, Meldert.

‘Schare fans kwijt’
Dat Eddy Demarez, die overigens een uitstekend commentator is, een uitschuiver heeft begaan, is duidelijk. Dat hij zich daarvoor moet excuseren, lijkt mij niet meer dan normaal. Maar hij heeft voor alle duidelijkheid niet gewild dat iedereen het zou horen. Komaan, Cats, als je daarvoor iemand zijn carrière kapot wil maken, dan zijn jullie een hele schare fans kwijt. S. Brulez, Izegem.

‘Onacceptabel’
Zulke uitspraken zijn niet te accepteren, noch van publieke figuren, noch van anderen. Niet in een studio, niet in een café, niet op het werk, nergens. Bob Gebruers, Antwerpen.

‘Niet ontslaan’
Een ernstige reprimande is hier zeker op zijn plaats, maar ontslag? Wat voor onverdraagzame maatschappij zijn wij aan het worden? Iedereen zegt weleens iets waarvoor hij achteraf zijn tong wel kan afbijten. Walter Goossens, Koksijde.

‘Van zijn sokkel gevallen’
Ik heb Eddy Demarez altijd al een kundige en sympathieke reporter en commentator gevonden, maar hij heeft mij nu zwaar ontgoocheld. Hij is van zijn sokkel gevallen en heeft zijn ware gelaat getoond. Die uitspraken horen zelfs niet in het café thuis. Ik vind respect voor mensen die anders zijn, essentieel voor een vredevolle maatschappij. Bovendien zijn de Belgian Cats als een echt warm team een voorbeeld voor onze maatschappij, zowel op sportief als op menselijk gebied. Zij hebben zoiets zeker niet verdiend na hun fantastische prestatie op de Olympische Spelen. Ann Wauters heeft destijds mijn dochter geïnspireerd om van tafeltennis naar basketbal over te schakelen, en ongetwijfeld heeft zij nog veel andere jonge meisjes op dat idee gebracht. Eric Bludts, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234