null Beeld VRT
Beeld VRT

Open Venster

Humo-lezers over Eddy Demarez: ‘Ik hoop dat dit tot een omslag leidt’

Lezersbrief

‘Mentaliteitsverandering’
De ene wil een sanctie, zijn ontslag, dat hij de eer aan zichzelf houdt... De andere waarschuwt voor verzuring, vindt dat een grapje moet kunnen, dat overroepen niks oplost. Zoals altijd zal de discussie uitdoven en landen we ergens tussen de twee visies. Niemand weet waar, niemand bepaalt de regels om hieruit te raken. Da’s maar goed ook, want zo blijft de kwestie-Demarez nog een tijdje op de agenda staan. En zo draagt de hetze toch nog een beetje bij tot de mentaliteitsverandering die er uiteindelijk moet en zal komen. Rob Senden, Wemmel.

‘Grote kuis op de sportredactie’
Ik vind dat hij zeker geen schermgezicht meer kan zijn. Hij heeft zijn integriteit voor mij verloren. Ik vraag me ook af wie van zijn collega’s wél respectvol is. Als ik de berichten lees over de machocultuur op de sportredactie, denk ik dat men er best eens grote kuis houdt. Je kunt dit niet afdoen als een uitschuiver. Ook de zwijgers en meelachers hebben boter op het hoofd. De excuses vond ik goedkoop. Ik hoop dat dit incident tot een omslag leidt. Ria Neys, Meerhout.

‘Geen barbiepop’
Op de uitspraken van Eddy Demarez past maar één reactie: mededogen, neigend naar diepe compassie, ook met deze man, die zeer domme toogpraat verkoopt. En vervang hem nu alstublieft niet door een barbiepop die ons alles kan vertellen over de kleur van de nagellak van onze atleten. Dat is dan wel politiek zeer correct, maar vooral ook very very boring. En bovendien: atleten, man, vrouw, gay, lesbisch, trans and anderen verdienen beter. Michel Schoep, Aalst.

‘Dolgedraaide wokegeneratie’
Nee, het was niet fraai wat Eddy Demarez uitkraamde, maar moet hij nu met alle zonden van Israëls beladen worden, en zelfs ontslagen? Hij heeft zijn excuses aangeboden, en hij wil met de Belgian Cats in gesprek gaan om één en ander uit te klaren (wat ze weigeren). Hij is voor onbepaalde tijd op non-actief gezet en zal publiekelijk nog een hele tijd de schande moeten ervaren. Is dat niet voldoende? Door Demarez te cancellen zal je de polarisatie, aangevuurd door een dolgedraaide wokegeneratie op sociale media, alleen maar versterken. Door de VRT in zekere zin aansprakelijk te stellen en te ijveren voor een nieuw diversiteitsplan zetten de Belgian Cats zichzelf op een piëdestal. Hebben ze de hand al eens in eigen boezem gestoken en durven ze beweren dat ze zich nooit eens hebben bezondigd aan vooroordelen, roddels, insinuaties enzovoort? Al was het maar in gedachten. Hans Bulckaen, Deurne.

‘Plots tot inkeer gekomen?’
De ‘oprechte excuses’ van Eddy Demarez zijn louter krokodillentraantjes om zijn vel te redden. Plots, als bij wonder, zou hij tot inkeer zijn gekomen. Dat gelooft toch geen kat. Die rotmentaliteit zit er gewoon te diep in gebakken als je anno 2021 nog steeds zo’n dwaze praat uitkraamt, ook privé of offscreen. Luc Dewaele, Eggewaartskapelle.

‘Ga samenzitten’
De uitspraken van Eddy Demarez zijn betreurenswaardig, net als de reacties op sociale media, en de vraag van de Belgian Cats om hem te ontslaan. Raap jullie moed bij elkaar, ga samenzitten, zoek naar een constructieve oplossing, zodat wij hier allen uit kunnen leren. Maarten Smolders, Puurs.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234