null Beeld © VRT
Beeld © VRT

Open Venster

Humo-lezers over Eddy Demarez: ‘Kan hij nog functioneren als sportjournalist?’

Lezersbrief

‘Even door het slijk’
Wat Eddy Demarez in een onbewaakt moment uitkraamde, was totaal ongepast, daar is ongeveer iedereen het over eens. Maar het is vooral onbegrijpelijk: toch niet die vriendelijke, sympathieke Eddy Demarez, ongeveer de enige VRT-sportjournalist die geen kapsones heeft en zichzelf o zo knap vindt? Een open gesprek met Ann Wauters, net zo’n vriendelijke, sympathieke dame zonder kapsones, is zeker op zijn plaats. Daarna nog even door het slijk en hup, terug aan het werk. Stef Van Attenhoven, Keerbergen.

‘Kleine sanctie’
Eddy Demarez moet zeker niet ontslagen worden. Voor een kleine fout moet je niet zijn hele carrière afpakken. Een kleine sanctie kan gepast zijn, maar niet overdrijven, hè. Josse De Geyter, Rollegem.

‘En wat in Rusland en Turkije?’
Wat een opgepompte heisa over enkele ongepaste uitspraken - off the record dan nog - van een VRT-sportjournalist. Opnieuw is het hele leger moraalridders klaarwakker! We zijn terug in de jaren 50 beland, de jaren van de heksenjacht op iedereen die vermeende communistische sympathieën had! De basketbalmeisjes hadden er beter eens goed mee gelachen: speculeren over hun geaardheid! Leuke weddenschap! Sommigen verdienen bovendien hun boterham bij ploegen in Turkije en Rusland, niet bepaald landen die uitblinken wat betreft holebirechten. Maar daarover heb ik de meisjes nog nooit gehoord. Is dat dan geen reden om verontwaardigd te zijn? Het gevoel hier te lande dan zwaar beledigd te zijn, komt des te hypocrieter over. Freddy Sartor, Brussel.

‘Excuses lossen het probleem niet op’
Is Eddy Demarez een goede sportjournalist en kan hij goed sportcommentaar geven? Ja. Is wat hij gezegd heeft toelaatbaar? Nee. Dat kan geen mens goedkeuren. Kun je dat wegzetten als cafépraat? Was het maar om te lachen? Nee. Dan had hij het op café moeten doen, en niet in een studio. Dan handelt hij als privépersoon en dan nog kan het lastig worden als dit uitkomt. Lost hij het probleem op door zijn excuses aan te bieden? Nee. Helaas niet. Als ik op een receptie tegen vreemden racistische praat verkoop en iemand stoort zich daaraan en ik bied mijn excuses aan, ben ik dan plots geen racist meer? Nee, dat verandert niets aan de zaak. Ik blijf dat denken. Ik bied mijn excuses aan omdat ik ‘betrapt’ ben, niet omdat ik anders denk. En daar gaat het om. Denkt Eddy Demarez fundamenteel anders sinds dat incident, of biedt hij zijn excuses aan om de boel te kalmeren en over te kunnen gaan tot de orde van de dag? Het hangt ook af van wat de tegenpartij daarvan vindt. Dat heeft niets met woke te maken, maar met de mate waarin de andere geschoffeerd is. De fundamentele vraag is: kan Eddy Demarez nog functioneren als sportjournalist? Als hij een vrouw interviewt, zal die dan niet constant denken: jij vuile klootzak? In het beste geval kan hij aantonen dat hij zijn lesje heeft geleerd. In het slechtste geval neemt niemand een risico en zetten ze hem op straat. Een tussenoplossing is een bureaujob op de redactie, en misschien ooit weer het sportjournaal presenteren. Live commentaar geven? Dat zal moeilijk worden. Jan Syryn, Rumst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234