null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

Humo-lezers over Eddy Demarez: ‘Wie van ons heeft nog nooit een misplaatste opmerking gemaakt?’

Lezersbrief

‘Geen volksgericht’
Er is voor seksisme en homohaat beslist geen plaats bij de openbare omroep. Die is er voor iedereen die de democratie hoog in het vaandel draagt. Maar voor een volksgericht is er evenmin plaats in een democratie, lijkt mij. Ik denk dat een stevig gesprek en vervolgens overleg met de betrokken partijen de beste uitweg biedt, weliswaar na een noodzakelijke afkoelingsperiode. Luc Aerts, Antwerpen.

‘Wereld vol kleine Eddy’tjes’
Als Eddy Demarez wordt gestraft, is die straf alleen nuttig als ze gepaard gaat met een gefundeerde uitleg. Met een verklarende brief over onze waarden, en hoe we onze ingesteldheid moeten veranderen. Een brief van iemand die ons eraan herinnert dat de wereld vol kleine Eddy’tjes zit, en dat we hen moeten aanleren dat zulke uitspraken niet aanvaard kunnen worden. Dat verwacht ik van de media. Niet het eeuwige pro- en contrageleuter en de eindeloze debatten over de rechtvaardigheid van de straf. Wat ertoe doet, is de lessen die we eruit kunnen trekken, zodat die al dan niet te zware maatregel toch ergens toe gediend heeft. Lisse Bonten, Sevilla.

‘Al sinds de jaren 80'
Ik sta versteld van de belangstelling voor ‘de zaak-Demarez’. In hemelsnaam, ik werk met vrouwen en mannen, en al sinds de jaren 80 hoor ik zulke gesprekken. Mag het nog? Welke bevolkingsgroepen zullen zich in de toekomst nog geprovoceerd voelen? Tom Slabbaert, Zele.

‘Gezond verstand’
Een schorsing is gezien de heisa terecht, maar een ontslag absoluut niet. Ik ben nu meer gedegouteerd van al die negatieve reacties, dan van de gepleegde feiten. Eddy Demarez heeft al lang beseft dat hij in de fout is gegaan en hij heeft daar al een hoge prijs voor betaald. De Belgian Cats en de journalist zijn volwassen mensen met gezond verstand die er zelf uit kunnen komen als het stof is gaan liggen. Imelda Janssens, Antwerpen.

‘Geen ontslag’
Een sanctie is terecht, het gaat tenslotte om de VRT. Maar een ontslag gaat te veel te ver. Wie van ons heeft nog nooit een misplaatste opmerking gemaakt? Patricia Van Neer, Lokeren.

‘Dialoog buiten de schijnwerpers’
Waren de uitspraken van Eddy Demarez ongepast? Zeker. De instemming van de andere aanwezigen evenzeer. Demarez heeft zich verontschuldigd en is op non-actief gezet. Geef de man een blaam, maar een ontslag gaat te ver. Beter zou zijn dat hij, buiten de schijnwerpers, in dialoog zou gaan met de Belgian Cats. Lieve Van den Eeckhout, Aalst.

‘Excuses aanvaarden’
Het werd niet alleen pijnlijk duidelijk dat Eddy Demarez’ humor niet bepaald van een denderend niveau is, het maakte ook duidelijk hoe onze Belgian Cats ondanks hun knappe prestatie alsnog worden beoordeeld op hun uiterlijk en geaardheid. Desondanks vind ik een ontslag geen oplossing. Het zou wel heel naïef zijn om te denken dat hij de enige is die zich schuldig maakt aan dergelijke uitspraken. We moeten als maatschappij veeleer in staat zijn om zijn excuses te aanvaarden, hoe fout zijn uitspraken ook mogen zijn. Aan een publieke afslachting heeft niemand iets. Voorvallen als deze zouden we beter aangrijpen om in dialoog te gaan. We moeten durven onder ogen te zien dat dit geen probleem is van Eddy alleen, maar van een hele groep. Shana Desnijder, via mail.

‘Belachelijke clichés’
Als sportjournalist moet je respect hebben voor alle atleten, ongeacht hun geslacht of geaardheid. Vrouwelijke sporters worden nog te vaak als minderwaardig behandeld. Het is schandalig dat een sportjournalist van de openbare omroep die zeer schadelijke en ronduit belachelijke clichés op deze manier in stand houdt. Line, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234