Open Venster

‘Iedereen heeft recht op psychologische zorg’

Al ruim een jaar weigert het overgrote deel van de psychologen en orthopedagogen om in te tekenen op het terugbetalingssysteem dat uitgewerkt werd voor eerstelijnspsychologen door de overheid. Nu het coronavirus toeslaat, worden we door de overheid emotioneel onder druk gezet om toch in te tekenen. Zo kregen we o.a. een e-mailbericht over een versnelde procedure tot inschrijving in dit systeem. In de media wordt vaak uitsluitend gecommuniceerd dat de leeftijdsgrenzen tot terugbetaling wegvallen en doorverwijzingen nu ook door de bedrijfsarts kan gebeuren. Dit zonder enige nuance dat dit slechts voor een zeer beperkte deel van de psychologen en orthopedagogen van toepassing is. Dit levert de psycholoog/orthopedagoog die niet meeging in het verhaal lastige vragen op van cliënten. Waarom kunnen wij hen dit lagere tarief niet bieden?

Vele onder ons zullen blijven weigeren in te tekenen zolang dit systeem drempelverhogend, discriminerend en praktisch onhaalbaar blijft.

Buiten de recente (mogelijks slechts tijdelijke) versoepeling van de leeftijdsgrenzen zitten we nog steeds met dezelfde bezwaren als toen het terugbetalingssysteem geïntroduceerd werd. Voordien konden enkel mensen tussen de 18 en 65 jaar beroep doen op de tegemoetkoming. Zo viel onze jeugd en oudere medemens uit de boot. Terwijl investeren in onze jeugd, onze toekomst ons juist zo belangrijk lijkt... En hebben mensen die al een heel leven lang hun steentje bijdragen aan de maatschappij ook geen recht op psychologische zorg?

Buiten de kwestie omtrent de leeftijdsgrenzen kunnen momenteel enkel mensen met een verslaving, depressie of angstproblematiek beroep doen op het terugbetalingssysteem. Maar wat dan met alle andere problematieke? Heeft iemand die vastloopt omwille van bijvoorbeeld relationele problemen of omwille van autismekenmerken niet evenveel recht om geholpen te worden? Dient psychologische zorg niet toegankelijk te zijn voor iedereen?

Naast voorgaande bezwaren willen we ook dat de overheid de doorverwijzing door een (huis)arts laat vallen. We merken in de praktijk dat het voor een groot deel van onze cliënten al een hele stap is om hun verhaal aan de psycholoog te doen. Laat staan om dit eerst aan de huisarts en dan pas aan de psycholoog te moeten vertellen. Werk deze onnodige drempels weg uit het systeem! Samenwerking met huisartsen is uiteraard vaak erg belangrijk. We staan dan ook open voor het noodzakelijke overleg en om met hen een netwerk uit te bouwen. Dit moet echter met het nodige respect voor ons beroepsgeheim gepaard kunnen blijven gaan. De cliënt moet het recht behouden te beslissen over wat er met wie gedeeld mag worden. Onze therapieruimte hoort een veilige plaats te blijven om je verhaal te doen.

Het huidige terugbetalingssysteem is praktisch ook niet haalbaar. Momenteel betreft het bedrag dat aan de psycholoog toegekend wordt 45 euro voor een sessie van 45 minuten. Dit terwijl een gemiddeld gesprek een uur lang duurt. We willen de cliënt immers voldoende ruimte kunnen geven om te spreken.

Met de prijsbepaling van 45 euro per consultatie komen wij financieel ook niet uit te kosten. Een goede hulpverlener investeert immers in kennisuitbreiding en de eigen persoonlijke ontwikkeling. Deze opleidingen zijn vaak erg duur. Ook is het aantal gesprekken per dag niet ongelimiteerd indien we in ons laatste gesprek dezelfde kwaliteit willen blijven bieden als in het begin van de dag. Hoewel psychologen en orthopedagogen vaak erg gepassioneerd zijn door hun job, vraagt het continu luisteren naar de problemen van iemand anders de nodige energie. Met veel werken om uit de kosten te komen, leveren we dus in op kwaliteit.

Laat ons zelf onze prijs en duur van een sessie bepalen en geef standaard een bepaald bedrag terug aan de cliënt. Zo blijft het zowel voor de overheid als voor de hulpverlener haalbaar.

Investeren in onze beroepsgroep zal op lange termijn ook budget voor de overheid opleveren. Iemand die goed in zijn vel zit, zal immers meer investeren in zijn of haar gezondheid en minder afwezig zijn op het werk.

Voorgaande en nog een aantal andere bezwaren kan je terugvinden op de petitie (www.petities.com/betaalbarepsychologischezorg) die enkele psychologen/orthopedagogen hebben opgesteld. De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen en Ups & Downs hebben ondertussen al hun steun aan dit initiatief betuigd en de petitie zoveel mogelijk proberen te verspreiden. Hopelijk volgen nog veel organisaties en mensen hun voorbeeld.

Graag wil ik ten slotte nog aanhalen dat ook de psychotherapeuten die een andere opleiding dan psychologie of orthopedagogie genoten, niet in de kou zouden mogen blijven staan. Velen van hen leveren kwaliteitsvol werk en zijn bovendien al jaren aan de slag. Het zijn erg waardevolle collega’s! Betrek hen ook bij het terugbetalingssysteem. Laat ook hen niet uit de boot vallen.

Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234