Open Venster

‘Iedereen moet zijn steentje bijdragen naargelang zijn vermogen’

Redactie

Gezondheidseconoom Jan-Emmanuel De Neve wil volgens de VRT de ouderen de crisis doen betalen omdat de jongere generatie zich zou opofferen voor hen door in lockdown te gaan. Maar wie heeft dat virus verspreid? De senioren hebben ook decennialang solidariteitsbijdragen betaald: is de sociale zekerheid niet meer gebaseerd op solidariteit? Denkt deze econoom dat alle ouderen eenzelfde hoge levensstandaard hebben? Pensioenexpert Marjan Maes is redelijker. Zij wil de pensioenleeftijd verhogen en de belastingvoordelen voor de hoogste pensioenen aftoppen. Gezondheidseconoom Paul Frijters stelt tot slot de hele lockdown ter discussie en is niet mild voor onze virologen.

Doe mij toch maar de virologen. Hun doel is de gezondheid handhaven terwijl economen vooral de financiële gezondheid voor ogen hebben. Bovendien zijn economen niet medisch opgeleid en hebben zij geen wetenschappelijk inzicht. Het is niet bemoedigend dat men nu een exitstrategie voorbereidt met een groep experten die vooral de financiële gezondheid genegen zijn, zoals Geert Noels, Stijn Baert, Koen Debackere, Wouter De Geest, Marion Debruyne en Ans De Vos. Dat belooft als de storm is gaan liggen.

Wat fair zou zijn, is dat iedereen zijn steentje bijdraagt, naargelang zijn inkomen en vermogen (ook de bedrijven), zonder te kijken naar de leeftijd. Ook het misbruik van de steunmaatregelen moet gestopt worden.

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234