brusselmans column web Beeld Humo
brusselmans column webBeeld Humo

ColumnHerman Brusselmans

‘Ik ben die Regi zo beu dat ik hem, als ik hem ooit tegen het lijf loop, verzwaard met een molensteen rond z’n al te dikke nek de Leie in sodemieter’

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite. Deze week: ‘‘Eurosong’ komt terug, met Peter Van de Veire als gastheer’

Wij, westerse mensen, hebben af en toe wat ontspanning nodig, want we staan continu onder druk. De prijzen van gas en elektriciteit zijn galactisch en de meesten van ons kunnen ze niet meer betalen. Om dat wel te kunnen zoeken we een tweede of derde baan, zoals m’n buurvrouw Frieda, die overdag poetsvrouw is bij IKEA, ’s avonds van tien tot drie nachtwaker bij McDonald’s, en diep in de duisternis prostituee in het Glazen Straatje. ‘Frieda, wanneer slaap jij dan?’ vroeg ik haar. ‘Overdag in een bezemkast bij IKEA en ’s avonds in een toilet bij McDonald’s,’ zei ze.

Hoe dan ook hebben we het lastig, mede omdat we bedreigd worden vanuit allerlei andere richtingen dan het westen. In het noorden krijgen we door de smeltende ijskappen binnenkort mogelijk te maken met al dat razende smeltwater, dat onze huizen, onze kinderen en onze huisdieren zal wegspoelen tot in Italië, Spanje en Portugal. Je kind zit te spelen op z’n kamer en dan komt de vloedgolf, en je kind wordt teruggevonden met een zevenvoudig gebroken nek en rug in de modder van de Povlakte. En je hond ligt onthoofd in een buitenwijk van Lissabon. En je huis vliegt ergens rond in de atmosfeer.

Uit het zuiden komt ook gevaar. Ondanks z’n naam ligt Noord-Afrika immers ten zuiden van ons. Nou, uit die streek zullen steeds meer terroristen de Europese grenzen oversteken om zoals vanouds dood en verderf te zaaien. Men zegt vaak: ‘Lang geleden dat hier nog terroristen geweest zijn, misschien blijven ze wel voor altijd weg.’ Een domme gedachte, omdat de terroristen nooit voor altijd zullen wegblijven, integendeel. Ze wetten hun messen, oliën hun bazooka’s en poetsen hun kanonnen op, en voor je het weet hebben ze hele stukken van onze beschaving weggeblazen.

En dan is er natuurlijk het oosten. Er moet geen tekening bij dat de Russen van plan zijn het Westen in te palmen. Voorlopig gaat het moeizaam, maar het gerucht zweeft rond dat Poetin aan een geheim wapen werkt, dat nog honderd keer erger is dan de zwaarste atoombom. Dat wapen zal niet alleen alles vernietigen, maar iedereen sparen die communistisch is. Met andere woorden, wij westerlingen kunnen niet anders dan de hele tijd bibberen en beven van de angst voor de gruwelen die ons te wachten staan.

Ondertussen zien we elke dag verschrikkelijke beelden van door de taliban vermorzelde mensen, van martelkamers in Syrië die niet onderdoen voor die van de nazi’s, en van het oprukken van ultrarechts, waarbij we ook naar ons eigen land kijken, omdat types als Dries Van Langenhove en z’n kornuiten de meest racistische en antiwoke-klootzakken zijn die we hier ooit gekend hebben.

Dus ja, we moeten ons als het kan ontspannen, om al was het maar voor even de ellende terzijde te schuiven. We kunnen derhalve een goed boek lezen (zoals m’n eigen komende roman ‘Vlieg ver weg, kleine klojo’), de natuur bezoeken (en ontstressend achter een struik schijten), aan sport doen (petanque, schaken, 100 meter rochelen) of naar een leuk tv-programma kijken, dat ons tevens op de hoogte houdt van de muziek die in deze tijden van belang is.

Zo’n programma zal ‘Eurosong’ worden, een liederenwedstrijd waarvan de winnaar België mag vertegenwoordigen op het gerenommeerde Eurovisiesongfestival. Verschillende artiesten mogen hun beste beentje voorzetten, en die zangwonderen zijn niet van de minsten: The Starlings, Camille, Natalia, Regi, Laura Tesoro en Niels Destadsbader – tussen ons gezegd en gezwegen onuitstaanbare pipo’s die al meer dan genoeg ons tv-scherm laten opgloeien van de gêne. De kans is zelfs bestaande dat uitgerekend de onuitstaanbaarste pipo van al, Regi, de hoofdvogel zal afschieten. Ik ben die gast zo beu dat ik hem, als ik hem ooit tegen het lijf loop, verzwaard met een molensteen rond z’n al te dikke nek de Leie in sodemieter.

Over pipo’s gesproken. De man die z’n lul laat zien aan iedereen die een schuilnaam heeft op het internet, Peter Van de Veire, zal de hele zooi presenteren. Je houdt het toch weer niet voor mogelijk. Ik blijf erbij dat we ons moeten ontspannen, maar de kans is reëel dat ‘Eurosong’ ons evenveel ontspanning zal bieden als een op stapel staande lawine uit Antarctica.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234