Pretend It's a City (L to R) Fran Lebowitz as Fran Lebowitz in episode 106 of Pretend It's a City Cr. COURTESY OF NETFLIX � 2020 Beeld COURTESY OF NETFLIX
Pretend It's a City (L to R) Fran Lebowitz as Fran Lebowitz in episode 106 of Pretend It's a City Cr. COURTESY OF NETFLIX � 2020Beeld COURTESY OF NETFLIX

columnMarc Didden

‘Ik ben verliefd op Fran Lebowitz’

Marc Didden

Lap. Ik heb het zitten. Sedert vorige week ben ik verliefd. Plotsklaps. Na een mail van een vriend die me met zachte dwang aanraadde naar een docuserie te kijken op een betaalzender die ik wel ergens in mijn kijkportefeuille heb zitten, maar waarvan ik telkens de toegangscode vergeet. Toch deed ik wat van me gevraagd werd, en ik was al na enkele minuten helemaal stapel op de vrouw die het onderwerp én de hoofdrolspeelster van de zevendelige reeks bleek.

Ze heet Fran Lebowitz. Ze is zo New Yorks als maar kan. En net zo oud als ik. Ze is officieel schrijfster, maar ze schrijft naar eigen zeggen niet zo graag. Ze praat liever, beweert ze, en praten doet ze beter dan Brugman. Bijna zo snel ook als haar interviewer Martin Scorsese, die in een jaar waarin hij ons al ‘The Irishman’ en ‘Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story’ cadeau deed, ook nog ‘Pretend It’s a City’ schenkt, een levendige biografie van mijn toekomstige verloofde Fran Lebowitz. Tegelijk is het een boeiend portret van New York City geworden, en en passant van de hele Amerikaanse kunstgeschiedenis van de afgelopen vijftig jaar. Warhol en Calder, de New York Dolls en Charles Mingus, Marvin Gaye, James Baldwin en Toni Morrison: ze komen allemaal langs.

Fran spat voortdurend van het scherm, één en al wit en wijsheid. Ze is tenslotte de nachtburgemeester van the city that never sleeps. Ze doet de kijker, én ondervrager Scorsese, zo vaak lachen dat die spontaan naar zijn astma-inhalator op zoek gaat. Maar ze is geen slappe stand-upcomédienne. In alles wat ze zegt, zit een diepe grond van waarheid. En zoals de oude Romeinen al wisten: verum nocet. Dat is Latijn voor ‘De waarheid kwetst’.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234