Beeld BELGA

Open Venster

‘Ik ga het het bos niet in of het strand niet op om mijn eigen bacteriën in te ademen’

Ik snapte niks van die bubbel. Ben ik nu zo dom? Na een verhelderend gesprek met mijn nicht weet ik dat er niets te begrijpen valt, want de bubbel is ondoenbaar. Mijn nicht is een vooraanstaand arts. Ze is gespecialiseerd in tropische ziekten. Ze heeft maanden als triagearts achter de rug en heeft duizenden testen uitgevoerd.

Nu weet ik hoe het zit met de bubbel. Mensen die in hetzelfde huis wonen, mogen intiem contact hebben met vijf andere mensen. Dat moeten altijd dezelfde mensen zijn. Maar die mensen mogen dan ook met niemand anders contact hebben! Dat is natuurlijk quatsch. Stel dat je je kinderen die niet thuis wonen in je bubbel wilt opnemen, dan mogen die kinderen in hun eigen omgeving met niemand meer contact hebben! Dat is natuurlijk onzin.

Wie zal zich daaraan houden? ‘Ze weten dat de mensen het niet gaan doen,’ zei mijn nicht, ‘maar ze maken de regels zo streng mogelijk, in de hoop dat sommige mensen toch iets doen.’ Wij vergeten dus die baarlijke nonsens over die onmogelijke bubbel en blijven (voorzichtig) de mensen zien die ons lief zijn.

De maskers dan: we dragen ze op straat, in huis wanneer er onverwacht bezoek komt, op het openbaar vervoer, in winkels. Waar we ze niet moeten dragen, werd eerst gezegd, is in de vrije natuur. Later kwam de oekaze dat ze op het hele grondgebied moeten gedragen worden. Dat vertik ik. Ik ga naar het bos en het strand voor de zuivere lucht, een sterke krijger tegen het virus, niet om mijn eigen bacteriën in te ademen. Mijn nicht was het daar helemaal mee eens.

Zondag wandelden wij over het duinpad naar café ZeeZee. (Het terras zat bomvol.) Onderweg kwamen we veel mensen tegen met een masker op. Crazy! Gisteren maakten we in de voormiddag een wandeling door het bos. Weer veel mensen met maskers. Er was een hele groep met een gids, die achteraf commentaar had omdat wij geen masker droegen. Misschien is het in groep wel aan te raden, omdat je daar toch niet voldoende afstand houdt. Maar waarom zou je in groep gemaskerd door het bos lopen? Ga alleen of met je partner. ‘Als je iemand tegenkomt met wie je wil praten,’ zei mijn nicht, ‘moet je wel je masker opzetten.’ Spreekt vanzelf.

Frieda Laevaerts.

Wat denkt u over het opflakkerende virus en de nieuwe maatregelen? Wat doet het nieuws met u? En zet de regering de juiste stappen? Reageer! Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234