null Beeld belga
Beeld belga

Open Venster

‘Ik heb geen grotsyndroom. Ik wil gewoon niet in de regen op een terras zitten’

Lezersbrief

Een professor psychologie dicht mensen die niet meedoen aan de terrassengekte, een afwijking toe: het ‘grotsyndroom’. Die mensen zouden binnenblijven omdat zij lockdowns als normaal zijn gaan beschouwen. Ik wil hier graag op reageren.

Momenteel heb ik nog geen terras bezocht. Niet omdat ik bang ben, maar omdat het te koud, te nat, te winderig is om buiten te consumeren en ook omdat mijn perceptie van prettig uitgaan afwijkt van de reportages die wij daarover lezen en te zien krijgen. Buiten iets eten en drinken gaat voor mij over samenzijn met familie en vrienden, goede gesprekken hebben, het plezier aflezen van de snoetjes van de kinderen die eventueel deel uitmaken van het gezelschap. Maar dan liefst niet in de nabijheid van mensen die voor zichzelf tien pinten tegelijk bestellen om zo snel mogelijk dronken te worden. Je wil toch niet dat die kinderen dat soort gedrag als normaal gaan beschouwen en later misschien zelfs gaan kopiëren?

In onze maatschappij moet alles bij voorkeur ongebreideld gebeuren. Dat wordt ons telkens opnieuw voorgehouden. Zodanig dat wie hier niet van houdt, stilaan een schuldgevoel krijgt als hij aan die standaard niet voldoet. We moeten ook zoveel mogelijk sporten en daar dan liefst nog in uitblinken. Als wij het graag rustig aandoen (gewoon wandelen en genieten van de omgeving zonder teller die registreert hoeveel wij stappen/fietsen, hoe snel wij stappen/fietsen…) worden wij meewarig bekeken. Zelfs de ganzen die we soms zagen op onze wandeling, zijn verhuisd naar een rustiger plaats omdat men in onze gemeente al een aantal weken na elkaar buitensportevenementen houdt. In zo’n drukte kan je moeilijk kleintjes kweken.

Nee, mevrouw de professor, ik ben niet bang. Ik blijf wandelen op mijn eigen tempo maar ik wil graag dat men rustige mensen niet stigmatiseert en hen bedenkt met een syndroom.

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234