null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘Ik heb huidhonger en ja, het knaagt dat ik het eindejaar alleen zal doorbrengen’

Lezersbrief

Die zondag wilde ik de wereld veranderen. Ik was het beu, dat vervelende virus dat 2020 deed omslaan in een jaar vol eenzaamheid. Als je me vorig jaar rond deze tijd vertelde dat ik de feestdagen in 2020 alleen zou moeten vieren, had ik je uitgelachen in je gezicht. Wat toen nog ver van mijn bed leek, is nu de harde realiteit. Ik geef het toe, ik heb huidhonger en ja, het knaagt dat ik het eindejaar alleen zal doorbrengen.

Exact negen maanden geleden maakte de Belgische overheid bekend dat het coronavirus een eerste leven had geëist in ons land. Een gewoon griepje, dacht ik, die miserie zal wel snel voorbij zijn. Tot het virus eind maart mijn familie bereikte. Plots was dat stomme virus niet meer ver van mijn bed. Ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt. Professor Marc Van Ranst werd uit het niks plots het gezicht van de openbare omroep. De viroloog was elke dag wel ergens op televisie te zien.

Ongeveer een week later, op 18 maart, werd de eerste lockdown afgekondigd. Alle niet-essentiële winkels sloten de deuren en samenscholingen werden verboden. Om eerlijk te zijn heb ik genoten van die eerste lockdown. Even rust in mijn hoofd om me daarna klaar te stomen voor een zomer vol feestjes, festivals en reizen. De meeste dromen zijn bedrog. Zo ook mijn onbezonnen droom over een zomer vol levenslust.

Toen in de zomer alles weer normaal leek te worden, kreeg ik hoop. Hoop om al de feestjes die ik in het voorjaar gemist had in het najaar weer in te halen, om mijn vrienden te omhelzen en om op zoek te gaan naar liefde en lust. Alleen is maar alleen. Op 2 november werd de tweede lockdown afgekondigd. Niet alleen een zware klap voor onze economie. Ook een slag in het gezicht voor alleenstaanden. Hoe moet ik een tweede lockdown overleven zonder fysiek contact?

Ik heb nood aan sociaal contact. Ik geef het je toe, ik heb huidhonger. Je beseft pas hoe belangrijk fysiek contact is als de vele dagelijkse aanrakingen van vrienden, familie en al dan niet je lief plots wegvallen. Volgens psychiater Dirk De Wachter zijn wij sociale dieren, we moeten anderen hebben om te kunnen zijn. En wat heeft die man gelijk. Ik heb nood aan fysiek contact om mezelf te kunnen zijn. Dit jaar tel ik niet af naar 2021. Ik tel af naar het moment dat ik mijn dierbaren terug kan omarmen.

Jolien Ceulemans, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234