'Bubbels' in het Zuidpark in Gent. Beeld Wannes Nimmegeers
'Bubbels' in het Zuidpark in Gent.Beeld Wannes Nimmegeers

Open Venster

‘Ik heb me in deze hele coronacrisis nog geen nanoseconde ‘onvrij’ gevoeld’

Ik kan me helemaal vinden in wat acteur Christophe Haddad te vertellen heeft over vrijheid in deze coronatijden. Wanneer mensen zich slecht voelen omdat ze hun jaarlijkse skireis moeten overslaan of omdat ze zich in het weekend niet langer lazarus kunnen zuipen, dan vraag ik me of dat soms niet meer met een onvervulde drang naar escapisme te maken heeft dan met een gevoel van onvrijheid. Vrijheid blijkt ook vaak een illusie te zijn en stuit op de grenzen van de mensen met wie je samenleeft, binnen je gezin én in de samenleving.

Ondergetekende heeft zich deze hele coronacrisis nog geen nanoseconde ‘onvrij’ gevoeld, al hebben anderen in eerste instantie moeite om dat te geloven, laat staan te begrijpen. In tweede instantie willen ze je de kop inslaan, uit afgunst of uit frustratie omdat ze zich daar zelf niets kunnen bij voorstellen.

Het helpt natuurlijk heel erg als je introvert bent (het lijkt me zelfs een absolute voorwaarde), want vrijheid in je hoofd kan geen overheid of een ander mens je afnemen. Ik kan me dus wel voorstellen dat extraverten zich in deze tijden behoorlijk geketend voelen, zo tussen hun vier muren. Maar ze moeten ook niet overdrijven en ‘bevrijdingsfeesten’ willen organiseren, zoals bepaalde sujetten nu al plannen.

We leven tot nader order nog steeds niet in oorlogstijden. We moeten niet vrezen voor bombardementen of om dakloos te worden, we leven niet constant in angst en terreur, we staan niet op de rand van de hongerdood, we kunnen in grote mate nog gaan en staan waar we willen. Het enige waar me misschien voor moeten vrezen, is een tekort aan toiletpapier.

Misschien moeten we eens proberen om de eigen situatie zoveel mogelijk te relativeren en even te denken aan zij die écht een bevrijdingsfeest kunnen gebruiken. Zoals de Syrische bevolking, die enkele weken terug haar tiende oorlogsjaar mocht ‘vieren’. Of zijn het misschien de Syriërs die medelijden moeten hebben met ons arme westerlingen, die ocharme al een half jaar lang geen terras meer van dichtbij hebben gezien, of erger nog: al maanden met een verwilderd kapsel moeten rondlopen? De arme stakkers...

Davy Geysens, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234