null Beeld VRT
Beeld VRT

Open Venster

‘Ik heb mijn vragen bij de onpartijdigheid van kolonel Housen’

Lezersbrief

Ik heb ernstige vragen over de onpartijdigheid en expertise van kolonel Roger Housen. Natuurlijk mogen we ons niet laten opzwepen door alleen maar pro-Oekraïnenieuws te willen horen, maar ik frons toch de wenkbrauwen over de opvallend vergoelijkende manoeuvres die oud-kolonel Housen aanhaalt om de aangerichte barbarij van het Russische leger te proberen duiden en een militaire draai te geven. Bij de raketaanval op het treinstation in Kramatorsk, op 8 april 2022, klopte zijn verklaring in ieder geval niet. Hij pronkt graag dat hij met een Russisch bataljon heeft samengewerkt en daarmee ook hun manier van denken begrijpt. Maar hoe zuiver is Roger Housen? Werd Roger Housen al eens doorgelicht?

Op 8 april kon ik na het zalvende pleidooi van Roger Housen in ‘De afspraak’ overschakelen naar ‘Nieuwsuur’ op NPO. Over de raketaanval vertelde Peter Wijninga, defensie-expert van het Haags Centrum voor Strategische Studies, onomwonden aan de hand van de relatieve geringe schade aan het stationsgebouw van Kramatorsk dat er clustermunitie werd gebruikt. Dat zag je als kijker ook aan de waaier van putjes in de muren. Clustermunitie doodt mensen en is totaal ongeschikt om installaties mee te vernietigen. Dit lijkt mij heel helder en duidelijk en strookt met wat er wordt getoond. Hoe geloofwaardig kan een Roger Housen dan nog zijn om dat als een mogelijke misser van een militair doel te willen uitleggen? Met clustermunitie blaas je geen treinsporen op. En wat met de niet mis te verstane boodschap op de restanten van de raket?

Kolonel Housen deelt lezing van G7 niet. Hij waarschuwt voor dergelijke snelle conclusies en meent dat het waarschijnlijker is dat het Russische leger een aanval wilde uitvoeren op militaire faciliteiten.

Een lucht-grondraket wordt van veel dichterbij afgevuurd dan artillerieraketten van op tientallen kilometers afstand, maar het is comfortabel dat het Russisch materieel als notoir onnauwkeurig wordt bestempeld, dan mag men er al eens goed naast schieten. Dan wordt het legitiem om gewoon op alles te schieten.

Paul Simoens, Lebbeke.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234