Raoul Hedebouw (PVDA). Beeld BELGA
Raoul Hedebouw (PVDA).Beeld BELGA

Open Venster

‘Ik hoop dat de PVDA zo snel mogelijk van de beladen labels ‘extreem’ en ‘communistisch’ af raakt’

Lezersbrief

Ik onderschrijf volledig de analyse van de politiek van de Vlaamse liberalen door Peter ­Verduyckt in Humo 4248. Onze welvaartsstaat wordt al decennialang langzaam uitgehold door een neoliberaal beleid met een waterig sociaal sausje. De energiecrisis maakt dat nog maar eens duidelijk.

Wat mij enorm boos en triest stemt, is dat de linkse tegenstem ontbreekt in het hele debat. Ooit was er hoop dat Groen het nieuwe links zou worden, maar zij zijn naar ecofascisme afgegleden en hebben nu zelfs het liberale discours overgenomen. In ‘Villa politica’ op Eén noemde minister Petra De Sutter een btw-verlaging boerenbedrog, omdat het gat in de begroting gedicht moet worden door dezelfde mensen die ervan profiteren. Heeft ze dan nog nooit van een rijkentaks gehoord?

En wat doet oud links? Die staan erbij en kijken ernaar. Het is toch niet te geloven dat Vooruit de loftrompet steekt over de aalmoes die de regering aan de noodlijdende bevolking geeft? De ideologische malaise wordt verpersoonlijkt door de voorzitter Conner Rousseau, de posterboy die als zoveelste ‘zoon of dochter van’ denkt dat ‘socialist’ een erftitel is. In een interview in Het Laatste Nieuws klaagt hij dat er te weinig te beleven valt in zijn thuisstad Sint-Niklaas, en hij recupereert en passant ook het rechtse veiligheidsthema. Geen woord over de desastreuze verarming van de bevolking of het nijpende tekort aan sociale woningen in de stad. Alles is vorm, er is geen inhoud.

Ik hoop dat de PVDA zo snel mogelijk van de beladen labels ‘extreem’ en ‘communistisch’ af raakt en zich hervormt tot een bredere beweging. Een tip: kies een naam met het woord ‘socialistisch’ erin. Dat ligt nu toch legaal te grabbel. Dat zou ervoor zorgen dat iedereen die het politieke hart op de juiste plaats draagt, in het stemhokje weet wat hem of haar te doen staat. Zo wordt de man in de straat opnieuw deftig ver­tegenwoordigd in de verschillende parlementen en regeringen van ons land.

D.V.S., Sint-Niklaas.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234