null Beeld AFP
Beeld AFP

Open Venster

‘Ik hoop dat de situatie in Palestina niet alleen moslimjongeren aanspreekt’

Lezersbrief

‘Hier gaat zever van komen,’ vatte de Antwerpse burgemeester Bart De Wever de situatie in Palestina samen in ‘De afspraak’. Hij noemt het ‘een conflict dat zich ent op de frustratie van de moslimwereld ten opzichte van het Westen, iets wat al honderd jaar oud is’. Het verhaal van Israël is inderdaad een eeuw geleden begonnen, namelijk met de Balfour-verklaring uit 1917. Daarin beloofden de Britten de Joden een ‘Nationaal Tehuis’ in Palestina, op voorwaarde dat de rechten van de Palestijnen gerespecteerd zouden worden.

Dat de Palestijnen gefrustreerd zijn, dat klopt. Ze hebben zich van in het begin tegen die volksverhuizing verzet, en het VK verbood ook de Joodse migratie naar Palestina. Toch bleven er mensen arriveren en bouwden de Israëli’s hun eigen staat uit. Dertig jaar na de Balfour-verklaring vond de Nakba plaats, Arabisch voor catastrofe, waarbij vijfhonderd Palestijnse dorpen vernield werden en 78 procent van Palestina Israëlisch grondgebied werd. Honderdduizenden Palestijnen sloegen op de vlucht. De internationale gemeenschap legde een tweestatenplan op, maar Israël heeft zich daar niet aan gehouden. Het ene na het andere Palestijnse dorp werd ingepalmd en mensen uit de hele wereld werden opgeroepen om te verhuizen. Israël betaalde zelfs hun vliegticket, terwijl Palestijnen de toegang tot water en elektriciteit werd ontzegd. Ze werden tweederangsburgers in hun eigen land. Waar is hun recht op zelfverdediging?

Bart De Wever noemt Israël de enige democratie en rechtsstaat in de regio. Naar mijn weten berechten Libanon en Jordanië geen kinderen in een militaire rechtbank, zoals Israël met Palestijnse kinderen doet. In 2013 klaagde Unicef al het geweld van de Israëli’s tegenover kinderen aan. In dat rapport staat dat Israël vastgehouden kinderen ‘systematisch onderwerpt aan fysiek en verbaal geweld, vernederingen, pijnlijke dwangmethodes’, dat het ‘hun hoofd en gezicht bedekt met een zak, ze bedreigt met de dood, fysiek geweld en seksueel geweld tegen hen of hun gezinsleden en de toegang tot het toilet, eten en water beperkt’.

Is dat de zelfverdediging waarover Bart De Wever het heeft? Hij vermeldt de raketten van Hamas, maar zwijgt over de slagkracht van het Israëlische leger. Israël kreeg in 2019 voor 3,8 miljard dollar militaire steun van de VS.

‘De spanning spreekt veel moslimjongeren in Europa aan die sociaal-economisch niet echt een ladder zijn opgeklommen,’ zegt de burgemeester ten slotte. Ik hoop ten zeerste dat die situatie niet alleen moslimjongeren aanspreekt. Het is een genocide die al jaren aan de gang is. België roept beide zijden op om af te zien van geweld. Goed, ik vraag de Palestijnen hun stenen neer te leggen. Vraagt Bart De Wever Israël dan om de drones en bommen terug in de kast te steken?

Astrid Verhue, Oostduinkerke.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234