null Beeld Reporters / DPA
Beeld Reporters / DPA

humoOpen Venster

‘Ik noch mijn collega’s zouden nog voor het onderwijs kiezen’

Lezersbrief

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kan als geen ander de gemoederen verhitten, zoals blijkt uit het aantal lezersbrieven. In al hun verontwaardiging negeren veel briefschrijvers echter een aantal feiten.

Het niveau van de schoolprestaties daalt constant sinds 2000. Ook Conner Rousseau (Vooruit) ziet in dat de dalende trend tot desastreuze gevolgen kan leiden, want België heeft geen enkele andere rijkdom dan onze brains. Niet ingrijpen betekent dat we onvermijdelijk verarmen.

Daar zijn alle partijen het over eens, maar niet over de aanpak van het probleem. Minister Weyts wil dat ouders meer geresponsabiliseerd worden en hun kinderen Nederlands leren, Conner Rousseau wil nog meer leerkrachten in de klas ter ondersteuning.

Dat zijn weinig hoopvolle denksporen. We slagen er al niet in nieuwkomers taallessen aan te bieden, hoe zouden die ouders dat kunnen? Dat valt ook niet te controleren, dus wil de minister financiële straffen als stok achter de deur.

Daarnaast is het lerarentekort de voorbije tien jaar exponentieel toegenomen. Er zijn weinig geïnteresseerde kandidaten, veel leerkrachten vallen uit en zitten thuis. Hun job wordt altijd maar complexer, zonder dat daar iets tegenover staat. Als voormalige leerkracht vind ik het opmerkelijk dat geen van mijn collega’s noch ikzelf in de huidige omstandigheden nog zouden overwegen om voor het onderwijs te kiezen. Lesgevers moeten leerlingen vormen en kennis overdragen, niet de taken van ouders overnemen of voor psycholoog spelen.

Men heeft doelbewust weggekeken van ontwikkelingen in onze maatschappij. De veelgeprezen diversiteit blijkt problemen met zich mee te brengen, de toegenomen individualisering en het bijbehorende egoïsme hebben het sociale weefsel zeker geen deugd gedaan. Geen enkel probleem geraakt opgelost als men niet alle elementen onder ogen wil zien. We mogen niet langer zwichten voor allerlei gevoeligheden, maar moeten dringend ons land op de sporen houden.

Noëla Reypens, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234