null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Ik riskeer slecht te reageren op het vaccin, hoe moet het met mij verder?’

Lezersbrief

Toen ik in 1965 8 maanden oud was, werd ik gevaccineerd tegen polio, difterie en tetanus. Ik reageerde daar slecht op en belandde in een coma, waar ik pas twee weken later uit ben ontwaakt. Mijn haar, wenkbrauwen en nagels zijn toen uitgevallen. Gespecialiseerde pediaters en neurologen hebben zich in mijn aandoening verdiept. Ze hebben toen eerst ontkend dat er een verband was tussen mijn reactie en het DTP-vaccin, maar twee jaar later verboden ze mijn ouders om mijn jongere broer te laten inenten. Sindsdien heb ik nooit meer een vaccin of inenting gekregen. De kans op een negatieve reactie op het DTP-vaccin was toen 1 op 250.000. Maar ik was wel die ene persoon.

Als ik dokters nu vraag hoe het zit met het coronavaccin, krijg ik uiteenlopende antwoorden. De ene vindt het geen probleem, de andere zou me alleen in een ziekenhuis laten vaccineren of liever nog afwachten, en een derde zei onomwonden: ‘Laat je nooit nog een vaccin toedienen.’ Voorlopig kies ik voor die optie.

Voor alle duidelijkheid: ik heb absoluut niets tegen vaccins, wel integendeel. Goed dat ze bestaan. Wel heb ik vragen bij de korte periode waarin de coronavaccins ontwikkeld zijn, en bij de snelle procedures. Bovendien is er nog onvoldoende onderzoek gedaan naar mogelijke negatieve lichamelijke gevolgen op korte en lange termijn.

Opvallend: geen enkele arts kan, mag of wil een attest schrijven dat bevestigt dat ik het coronavaccin niet mag krijgen om medische redenen. Angst voor negatieve reacties of represailles van wie dan ook, of een andere reden? Bovendien is het bijzonder jammer dat een aantal mensen, ook politici, mij beschouwen als één van die ‘enkele egoïsten die zich niet willen laten vaccineren’. Wat zouden ze zelf doen in mijn situatie?

Hoe moet het met mij verder, en dan vooral op wettelijk vlak? Zal ik binnenkort nog naar het theater, op restaurant, een festival of op reis kunnen? Zal ik mijn job als leerkracht nog mogen uitoefenen?

Peter Vrijsen, Haacht.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234