brusselmans column web Beeld Humo
brusselmans column webBeeld Humo

ColumnHerman Brusselmans

‘Ik rook, eet veel vet en suiker, doe niet aan sport, werk 55 uur en heb negen keer seks per week’

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite. Deze week: ‘Lange werkuren verhogen kans op beroerte of hartproblemen.’

Hoe kun je een beroerte of een hartaanval voorkomen? Nou, door gezond te leven. Dat wil zeggen: niet roken, niet te veel vet of suiker eten, geregeld aan sport doen, minder dan drie keer seks per week, je zoveel mogelijk intellectueel bezighouden, veel ontspannen, stress vermijden, één keer per dag en steeds rond dezelfde tijd kakken, en af en toe een leuk reisje ondernemen naar een natuurgebied, waar de vogeltjes fluiten, de zoele wind door je haren waait, en de stilte overheersend is. En tevens moet je vermijden om al te veel te werken. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft berekend dat per jaar 745.000 mensen doodgaan aan een beroerte of een hartaanval, omdat ze meer dan 55 uur per week aan arbeid doen. Dus dat je rond de acht uur per dag bezig bent, zeven dagen per week. Ook noemt de WHO de beroepen van degenen die veel te weinig stilzitten en maar aan de slag blijven: schrijnwerkers, tandartsassistentes, koningen, putjesscheppers, professoren in de podologie, fulltime loodgieters, archeologen die opgravingen doen in het Midden-Oosten, bassisten in hardrockbands, VTM-presentatoren, taxichauffeurs, tattoo-artiesten, hoofdredacteurs van vrouwenbladen, bloemschikkers, bouwers van ondergrondse schuilkelders, glazenwassers en schrijvers.

Dat schrijvers erbij zijn, verbaast me nogal, want meestal zijn het lamzakken die per dag twee zinnetjes noteren, de dag daarna één van die zinnetjes schrappen, de drie dagen daarna een rustperiode inlassen, de week daarop hun romanbegin in de prullenmand gooien, en zich een halve maand beraden over het opzetten van een andere roman. Neem nu Jeroen Olyslaegers, een goeie vriend van mij. Dat is een luiaard van het zuiverste water. Over z’n recente roman heeft hij vier jaar gedaan. Als je mederekent dat die roman 400 bladzijden telt, heeft hij honderd bladzijden per jaar geschreven, wat nederkomt op een derde van een bladzijde per dag. Maar ja, Jeroen heeft vaak heel wat anders aan z’n hoofd dan schrijven. Hij zet zich in voor de waterbevoorrading in woestijngebieden, voor de verspreiding van communistische manifesten in de Antwerpse binnenstad, voor de opvang van Syrische vluchtelingen met een mentale of fysieke handicap, voor de popularisering van zowel de mannelijke als de vrouwelijke baardgroei, en bovendien heeft hij een seksueel onverzadigbare verloofde, die minstens vier keer per etmaal aan z’n pietje wil trekken. Een ander voorbeeld is Lize Spit. Die schrijft slechts vijf regeltjes per dag. Voor de rest houdt ze zich bezig met op Instagram foto’s te plaatsen van zichzelf terwijl ze vijf regeltjes aan het schrijven is, of met haar verloofde, de Hollandse scribent Rob van Essen, een paella aan het bereiden is, of haar kapsel toupeert, of haar bovenlichaam insmeert met sap van de tortelliniboom, zij het alleen de achterkant van haar bovenlichaam, want Lize is erg preuts en wil niet dat haar Instagramvolgers haar tietjes zien. Zelfs Rob van Essen heeft haar tietjes nog steeds niet gezien, en hij vroeg eens aan mij: ‘Meneer Brusselmans, hoe kan ik Lize zo ver krijgen dat ze me haar tietjes laat zien?’ Ik zei: ‘Ach Rob, zo’n oude man als jij moet niet meer naar tietjes kijken, hou je liever bezig met prei planten, achter een struik schijten, en op Canvas kijken naar documentaires over de artillerie van de nazi’s.’

Hoe dan ook, in Vlaanderen ben ik volgens mij de enige schrijver die 55 uur per week werkt. Bovendien rook ik, eet ik veel vet en suiker, doe ik niet aan sport, heb ik negen keer seks per week, en ben ik totaal onmachtig om stress te vermijden. Is derhalve de kans groot dat ik een mogelijk slachtoffer word van een beroerte of een hartaanval? Het zou goed kunnen, maar ik zeg altijd: de mens leeft om te leven, en hij gaat dood om te sterven. Een tussenweg is er niet, en als De Man Met De Zeis op je achterdeurtje komt kloppen, kun je niet anders dan opendoen, en je gewillig mede laten voeren naar de plaats waar Het Licht je zal laten baden in Eeuwigheid. Dat het binnenkort eventueel zo zal aflopen, houdt me niet tegen om 55 uur per week te blijven schrijven, want ik wil per se m’n laatste roman afwerken: ‘Theet 77’, het duizend bladzijden tellende verhaal van een jeugd, een teloorgang, en heimwee naar de dingen die er allicht nooit geweest zijn. Ondertussen drink ik veel water van De Verdwenen Bron Der Lafenis, want dit onbestaande vocht houdt beroertes en hartproblemen tegen, en maakt je zo gek als een draaitol. Pirouetterend zal ik ten onder gaan!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234