null Beeld Humo
Beeld Humo

Open Venster

‘Ik schrok van jullie cover’

Beste Humo,

Ik heb net de nieuwe Humo uit mijn brievenbus gehad. Ik schrok van de afbeelding op de cover, die kwam even binnen. Ik ben zelf opgegroeid in een gezin met huiselijk geweld. In jargon noemen ze dit “binnenkomen” een trigger, maar net daarom wil ik jullie bedanken. Ik werd namelijk blij van deze trigger. Beelden zeggen soms meer dan woorden. En de afbeelding op de cover doet dat. 

Huiselijk geweld is enorm toegenomen tijdens deze crisis en heel vaak kijken mensen die ervan afweten gewoon de andere kant op. Ik wil daar niet over oordelen, maar als kind heb ik me enorm in de steek gelaten gevoeld. Door mijn ouders uiteraard, maar door volwassenen in het algemeen, ook die buiten mijn eigen gezin. Dat heeft me enorm belemmerd in een normale ontwikkeling. Dankzij traumatherapie kan ik gelukkig herstellen, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen. 

Huiselijke geweld als kind meemaken is chronisch en continu getraumatiseerd worden: de mensen waar je je als kind naar zou moeten richten voor veiligheid, liefde en geborgenheid, blijken niet in staat je dat te geven. En als er dan nog mensen zijn die ervan afweten en gewoon wegkijken, is het helemaal nefast voor de ontwikkeling. Waar haal je als kind deze basis dan wel? Deze psychische kwetsuren oplopen als kind geeft enorme beschadigingen als volwassene met alle gevolgen van dien.

Ik ben blij als ik besef dat deze Humo nu in de winkels ligt met deze cover en dat mensen die Humo niet kopen deze dus ook zien. Ik ben echt blij als ik besef dat vele mensen deze afbeelding gaan zien. Ik hoop dat het bij veel mensen “binnen komt”, ik hoop nog meer dat het mensen doet nadenken en de ultieme hoop is dat mensen deze kinderen niet meer aan hun lot overlaten, zodat ze op z’n minst kunnen voelen dat er mensen zijn die bekommerd zijn om hun lot. Het is voor geen enkel kind te laat om erger te voorkomen en het is zeker nooit te laat om iemand wat liefde en veiligheid te schenken.

Dus dank u Humo voor dit dossier met deze afbeeldingen, dank u vooral voor deze cover en dank u Stijn Felix voor de krachtige afbeelding! Beelden kunnen echt meer zeggen dat woorden en u deed dit voortreffelijk!

Els Lambrecht

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234