brusselmans column web Beeld Humo
brusselmans column webBeeld Humo

ColumnHerman Brusselmans

‘Ik vervloek de dag waarop ik ben gestopt met drinken. Volg mijn voorbeeld niet!’

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt gezagsdragers in scholen af om de leerlingen onderwijs te geven over drugs, hetzij door de leraren, hetzij door ex-verslaafden. Men vreest dat de scholieren door die drugsgerelateerde lessen zin krijgen om eens uit te testen of drugs wel zo gevaarlijk zijn als wordt beweerd. Natuurlijk krijgen ze daar zin in, of ze er nu een uurtje les over krijgen of niet. Zelf heb ik nooit harddrugs gebruikt, behalve alcohol. Ik ben gestopt met drinken op 17 december 1993, toen ik 36 jaar oud was. Toen ik daarover iets had verklapt aan een journalist, die het in zijn blad publiceerde, kreeg ik veel reacties. Sommige mensen feliciteerden mij, anderen vonden mij een blauwkous die als jonge manspersoon niet eens tegen een beetje drank kon. Nog anderen geloofden niet dat ik gestopt was, en een aantal vroeg me naar het geheim om ineens met zuipen te kunnen ophouden. Enkele schooldirecteuren nodigden me uit om over mijn vroegere verslaving te komen spreken, teneinde de leerlingen ervan te overtuigen dat alcohol een instrument van de duivel is, de drinker naar de kloten helpt en voor allerlei nare bijwerkingen zorgt, zoals kotsen, katers, alles dubbel zien, in je broek schijten, geen erectie meer kunnen krijgen, agressief worden en naar een voorbijganger ‘Zal ik even in je bakkes zeiken, stomme homo!’ roepen. Oké, dat heb ik inderdaad één keer naar een voorbijganger geroepen, en dat bleek achteraf geen homo te zijn, maar meneer pastoor van de Sint-Reinhildekerk in Hamme. Dat was trouwens de enige pastoor in het Waasland die geen homo was, maar wel een wijvenloper pur sang.

Op een keer had hij een lid van het zangkoor De Doornvogeltjes bezwangerd, en dat 14-jarige meisje wilde het kindje houden, maar haar ouders eisten van de pastoor dat hij voor de abortus zou betalen. Dat weigerde hij, maar vervolgens ging hij akkoord nadat de broer van het meisje, een kooivechter, zijn beide jukbeenderen had gebroken alsmede één van zijn teelballen had geplet. De andere teelbal liet de kooivechter met rust, onder het motto: ‘Ook een klootzak van een geile pastoor heeft recht op minstens één teelbal.’

Maar goed, op een keer ging ik naar een middelbare school aan de Voskenslaan in Gent om te praten over mijn problemen met alcohol. Driehonderd leerlingen waren in de turnzaal gepropt, en ik zei tegen hen: ‘Goeiemiddag, jongelui. Ik ben Herman Brusselmans, de befaamde auteur die gedurende een paar jaar te diep in het glas heeft gekeken. Ik ben daarmee geen uitzondering op de regel, en daarom wil ik jullie deze vraag stellen: wie heeft ooit een enorm stuk in z’n kraag gehad?’ Honderdtachtig leerlingen staken een hand op, van wie honderdzestig van het mannelijk geslacht. ‘Ik merk’, zei ik, ‘dat er bij de meisjes enorm veel leugenaars zitten. Kom op, mokkels, wie is ooit tegen een telefoonpaal gelopen van zattigheid?’ Een stuk of zeventig meisjeshanden gingen omhoog. ‘Goed zo,’ zei ik, ‘eerlijk duurt het langst. En jullie hoeven je nooit te schamen voor een glaasje te veel. Of tien of twintig glaasjes te veel, waarna jullie ietwat geneigd zijn om rare dingen te gaan doen. Wie van julie heeft na een drankfestijn in zijn broek gescheten?’ Tweehonderdveertig handen lieten zich zien. Ik vroeg aan een meisje op de eerste rij: ‘En nadat je in je broek had gescheten, wat heb je dan gedaan?’ ‘Mijn broek uitgetrokken en de keutels in het rond gegooid,’ zei ze, ‘waarbij m’n vader er één tegen zijn kanis kreeg, en onze hond één in zijn open bek.’ ‘Prima,’ zei ik, ‘waarmee ik bedoel dat je als alcoholist gerust met keutels mag gooien, of met diarree, zoals ik een paar keer heb gedaan. Daar was mijn eerste echtgenote niet blij mee. Geen wonder dat ze niet lang mijn eerste echtgenote is gebleven. Hoe dan ook, zuipen is van alle tijden, en hoeveel prachtige boeken, schilderijen, liedjes en films zijn er niet gemaakt terwijl de kunstenaar op zijn poten stond te wankelen na twee flessen whisky, een bak pils of zestien trappisten. Een lekker glaasje wil er altijd wel in. Ik ben gestopt met drinken, maar ik vervloek de dag waarop ik dat deed. Volg mijn voorbeeld niet! Dank jullie wel.’

Het applaus was oorverdovend, behalve van de gezagsdragers in de school. Die bekeken mij met blikken die konden doden. Voor mijn part konden ze een fles plat water zuipen en in hun broek schijten. Maar ik pleit uiteraard voor het behoud van lessen over drugs in alle Vlaamse scholen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234