Open Venster

‘Ik verwijt Polanski niet dat hij een monster is, wel dat hij zichzelf als slachtoffer blijft zien’

Redactie

Het is niet mijn bedoeling om een eeuwigdurende polemiek te beginnen, er zijn momenteel dringender en belangrijker problemen. Toch wil ik graag reageren op wat Luc Maeckelbergh poneert in een lezersbrief in Humo 4152.

Zoals ik in mijn vorige brief heb geschreven: iedereen bepaalt zelf wat hij of zij van een kunstwerk of kunstenaar vindt. Het is geenszins mijn bedoeling te ontkennen dat Roman Polanski een groot kunstenaar is. Dat doet ook niet ter zake. Evenmin doet het ter zake dat ‘Lolita’ een meesterwerk is. Kan men in ‘American Psycho’ een rechtvaardiging vinden voor seriemoorden? Kan men in ‘The Silence of the Lambs’ (een prachtige film) een rechtvaardiging vinden voor kannibalisme? In die kunstwerken gaat het om de fantasie van de schrijvers, scenaristen en regisseurs, en niet om de realiteit.

Ik heb jarenlang als opvoeder gewerkt met moeilijk opvoedbare kinderen. Als er één ding is dat ik al doende heb geleerd, is het dat er een onderscheid is tussen wie iemand is en wat iemand doet. Ik verwijt Polanski dan ook niet dat hij een monster is, of een psychopaat, en ik besef dat hij een zeer moeilijk leven heeft gehad. Wat ik hem wel verwijt, is dat hij zichzelf als slachtoffer blijft zien (net als psychopaten, dus) en zijn fouten niet erkent.

Nogmaals, er zijn nog vrouwen die hem beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag. Is het dan zo moeilijk om te erkennen dat seks tussen een volwassene en een 13-jarige, hoe nimfachtig ook, niet kan? En wat die andere tijden betreft: wordt daarmee bedoeld dat de cultuur toen anders was? Want er zijn nu nog culturen waarin 10-jarige meisjes uitgehuwelijkt worden. Moeten we dat dan oké vinden, omdat zij nog in andere tijden leven?

Om kort te gaan, seks tussen een volwassene en iemand die daarvoor geen toestemming kan of wil geven, beschadigt de tweede, zelfs als de eerste een groot kunstenaar is.

Geert Cardon, Lokeren.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234