null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Open Venster

‘Ik voel mij gestraft omdat ik geprobeerd heb te werken’

Lezersbrief

Tot 3 juni 2011 werkte ik op zelfstandige basis als freelance copywriter. Die dag onderging ik immers een rugoperatie. Helaas is die mislukt. Wat volgde, was elf jaar pijn en ellende tot vandaag. Daarbij nog een mislukte rugoperatie, een mislukte inplanting van een neurostimulator en niet te vergeten: door de continue hevige pijn ook een zéér zware depressie. Ik heb meerdere opnames in psychiatrische instellingen achter de rug, maar zolang de continue rugfoltering bleef, konden ze daar in feite niks voor mij doen.

Tot er ergens in 2016 een halftijdse vacature vrij kwam voor communicatieambtenaar in de buurgemeente Berlaar. Ik dacht dat dit verandering kon brengen. Ik zou mij kunnen afleiden van mijn pijn en eindelijk onder de mensen komen, wat mijn depressie zou stoppen. Mijn huisarts deelde mijn mening en steunde mij enthousiast. Ik solliciteerde, kwam als beste uit de examens en werd aangenomen… om na vier maanden ontslagen te worden omdat ik ‘de job niet aankon’.

Soit, het gevolg van mijn ontslag was dat ik voortaan een (halftijdse) ziekte-uitkering kreeg van amper 800 euro. Voor ik in Berlaar aan de slag ging, kreeg ik 1.200 euro uitkering en werd als invalide zelfstandige mijn sociaal aanvullend pensioen elk kwartaal aangevuld met circa 250 euro: nu ook weg. Bij die 800 euro mag ik na toestemming van het ziekenfonds in bijberoep nog een bepaalde som bijverdienen als copywriter, wat ik voor zover het lukt, ook doe. Maar omdat ik dat doe, gaat er sowieso 50 euro van mijn uitkering. Dat maakt 750 euro i.p.v. 1.200 euro.

Ik voel mij gestraft omdat ik geprobeerd heb en probeer om te werken. Zonder steun van mijn ouders stond mijn gezin vandaag op straat. Ik heb door de jaren heen wel wat verdiend met mijn schrijven, maar nog meer uitgegeven aan belastingen, sociale bijdragen én de laatste jaren medische kosten. En wat krijg ik terug? Een aalmoes. Gestraft om te werken. Het zou een mooie titel zijn van een boek van Louis Paul Boon.

Bert Moons, Bevel – www.bertmoons.be

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234