null Beeld Play4
Beeld Play4

Open Venster

‘Ik was één van die veertien pipo’s die Delphine Lecompte hebben opgezocht’

Lezersbrief

Delphine Lecompte schrijft in haar column in Humo 4233 over haar signeersessie van 9 oktober in Koksijde. Ze stelt ontevreden vast dat er slechts veertien pipo’s kwamen opdraven. Ik was één van die pipo’s. De schamele opkomst siert onze gemeente niet, ook al omdat een groot deel van onze bevolking tijd zat heeft om te lezen en erover na te denken. Delphine schrijft natuurlijk geen ‘Suske & Wiske’-verhalen; je moet erin kunnen meegaan, aandachtig lezen en je moet tegen een stootje kunnen. In één woord: het is dichtkunst en literatuur.

Dat het publiek zich vergrijpt aan flut- en zelfhulpboeken, en dat slechts veertien fans de tafel van Delphine naderden, is beschamend. Dat zij dat niet grappig vindt, is begrijpelijk. Maar in haar column krijgen de fans er flink van langs, met uitzondering van een fortuinlijke doedelzakspeler. Op haar onnavolgbare wijze vervormt Delphine ze ons tot een zootje freaks, en je moet je afvragen waar de realiteit stopt en waar de fictie begint.

Niettegenstaande mijn bewondering voor de tekst, had de column bij mij toch een vreemde nasmaak, misschien omdat ik er zelf bij betrokken was. Door het ludieke heen voelde ik dat er een zekere scherpte in stak, alsof wij het gelag moesten betalen voor degenen die waren weggebleven, en tussen de regels lezend meende ik een zekere verontwaardiging te ontwaren: ‘Zijn dit nu mijn lezers, doe ik het allemaal voor hen?’ Maar ook dat is begrijpelijk.

Tot overmaat van ramp schrijft Delphine in Open Venster dat ze lelijk is, en ze staaft dat met enkele details. Maar ik heb haar in levenden lijve gezien, en ik vind haar bijzonder charismatisch. Ze heeft een uitstraling die haar mooi maakt, voor wie in staat is het te zien.

Wat mijn exemplaar van haar boek betreft, het tweede deel van ‘Beschermvrouwe van de verschoppelingen’, had ik Delphine verzocht iets te verzinnen, en ik kreeg een opdracht die zowel pertinent als vriendelijk was. Waarvoor dank.

L.S., Oostduinkerke.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234