Premier De Croo zingt 'De Vlaamse Leeuw' niet mee. Beeld VTM NIEUWS
Premier De Croo zingt 'De Vlaamse Leeuw' niet mee.Beeld VTM NIEUWS

humoOpen Venster

‘Ik weet niet of een Vlaamse canon nodig is, maar het federalisme terugdraaien is niet de oplossing voor de uitdagingen in dit land’

Lezersbrief

In zijn lezersbrief over de Vlaamse canon schrijft Didier Vanhoecke onjuistheden. Ik heb me nooit afgevraagd of zo'n canon opgesteld moet worden, maar een tegenstander moet geen valse informatie verspreiden.

1. ‘Het is voor mezelf nog altijd een raadsel waarom ik het jaar 1302 in mijn geheugen heb zitten,’ schrijft meneer Vanhoecke. Maar is het wel zeker dat die in de canon wordt opgenomen?

2. De voor de canon bevoegde commissieleden catalogiseren als ‘Vlaamse nationalisten’ slaat nergens op.

3. De Vlaamse strijd is niet begonnen met Volksunie of de N-VA. In het boek ‘Strijden om taal’ van Els Witte en Harry Van Velthoven vindt u een historisch perspectief, dat ons terugbrengt tot het ontstaan van België. De Franstalige clerus en noblesse achtten de Franse taal zo superieur dat het Nederlands bijna totaal werd afgeschaft.

4. De Franstaligen hebben een meer dan honderdjarige strijd tegen onze taal gevoerd.

5. Het Zuiden en het Noorden van België zijn totaal verschillende landen geworden. Niet alleen als het gaat om arbeid of budget, maar als het gaat om het koningshuis, vooruitstrevendheid, bedrijfscultuur, politieke cultuur. Vlaanderen kijkt naar Nederland, Wallonië naar Frankrijk.

Kortom: of een Vlaamse canon noodzakelijk is weet ik nog altijd niet. Maar ik ben het totaal oneens met wie meent dat het federalisme terugdraaien de oplossing is voor de uitdagingen in dit land. Integendeel: we moeten de bevoegdheden stroomlijnen, zodat de ene helft van de politici de andere niet meer in de weg loopt.

Herman Puelinckx, Leuven

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234