André Van de Vyver, burgemeester van Zwijndrecht. Beeld Saskia Vanderstichele
André Van de Vyver, burgemeester van Zwijndrecht.Beeld Saskia Vanderstichele

Open Venster

‘Ik woon op 2 kilometer van 3M, en mijn levenskwaliteit is nihil’

Lezersbrief

Ik kon het waarderen dat jullie burgemeester André Van de Vyver van Zwijndrecht hebben geïnterviewd in Humo 4216. Zo komen meer mensen te weten wat de meeste inwoners van Zwijndrecht al wisten, namelijk dat onze lokale politici zelf het slachtoffer zijn van die PFOSvervuiling. De burgemeester is niet het enige gemeenteraadslid of voormalig gemeenteraadslid dat vlak bij de vervuilde 3M-site woont. De monoloog van Bart De Wever op nationale televisie, waarin hij alle schuld in de schoenen van de lokale politici schoof, was dan ook een wansmakelijke vertoning. Puur theater. Zonder debatpartner en zonder tegenspraak van de journalisten aan tafel.

Wat ik wel jammer vond, was dat in het artikel wordt gezegd dat de inwoners van Zwijndrecht gelaten zijn. Er zijn ongetwijfeld mensen die de ernst van de situatie nog niet inzien of zelfs enkelen die het zeer gelaten ondergaan. De inwoners zijn het immers gewend om te moeten buigen voor het grote geld in Antwerpen. Waarom denk je dat zoveel mensen er op Groen stemmen? Ik voel mezelf Antwerpenaar en al mijn vrienden wonen in Antwerpen, toch ben je in Zwijndrecht in zekere mate een tweederangsburger. Dat went.

Zelfs onrecht went. Ik denk dat veel mensen in Zwijndrecht daarom ook eerder moedeloos zijn. Wat moet je immers doen als de overheidsinstanties die worden verondersteld je te beschermen, dat niet doen en consequent je gezondheid in gevaar brengen? Je voelt je machteloos en onbeduidend.

Toch is er ook veel strijdvaardigheid. Het is niet toevallig een burgerorganisatie die in samenwerking met Thomas Goorden de politiek achter de veren zit. Zelf ben ik razend. Ik ben al langer mysterieus ziek en kan niet werken. Mijn levenskwaliteit is nihil. Ik woon op minder dan 2 kilometer van de 3M-site. Veel van mijn gezondheidsproblemen zijn niet toevallig te wijten aan de blootstelling aan PFAs, of worden er toch door verergerd.

Misschien is het een komisch en kosmisch toeval, maar ik kan het risico niet nemen en zal moeten verhuizen. Weg van mijn familie en de regio waar wij al eeuwen wonen. Mijn gezondheid is om zeep, maar het is niet te laat voor anderen. Het is niet alleen de gezondheid waar we ons zorgen om moeten maken, dit is ook een enorm drama voor het niet onaanzienlijke aantal landbouwers in de omgeving. Hun hele leven staat op de helling. Waarom? Wegens het geld. Hebzucht. Mensen worden gezien als quantité négligable. Collateral damage. De ironie is dat het allemaal om geld draait, maar dat een zieke bevolking en een vervuilde omgeving ook enorm veel geld kost.

Bram De Coninck, Zwijndrecht.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234