heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

columnHeleen Debruyne

‘Ilse Uyttersprot eigende zich het recht toe om ook als vrouw weg te komen met een schouderophalen over haar seksleven’

Heleen Debruyne

Ergens op het Spaanse platteland, hoog op een middeleeuwse toren, hield een vrouw zich vast aan de warme stenen. De man achter haar had haar heupen stevig beet. Ze waren aan het neuken. Toeristen kregen het tafereel vanuit de verte in de gaten en bleven kijken (zou ik ook doen), haalden een camera boven en gooiden de beelden online (zou ik nooit doen). In 2011 werd de vrouw, die het zichtbaar lekker vond, herkend als de burgemeester van Aalst.

Ik herinner me dat ik een screenshot zag en dacht: ja, goeie plek voor een vluggertje, maar zo in de volle zon? Hopelijk is ze niet vergeten zich in te smeren. Ik dacht ook: oei. Vrouwen in de Vlaamse politiek waren toen tamelijk seksloos. Veel frivoler dan Miet Smet kreeg je ze niet. Bondskanselier Angela Merkel was het vestimentaire voorbeeld, met haar voorkeur voor keurige broekpakken. Begrijpelijk: een paar jaar eerder had Freya Van den Bossche nog de wind van voren gekregen omdat ze in een rood jurkje in het openbaar was verschenen. Het niemendalletje was kort én had een decolleté: zoveel lichaam in de etalage, ongepast voor een minister. Een beetje vlees zorgde toen al voor benepen en venijnige reacties, ik vreesde dus het ergste voor de reputatie van Ilse Uyttersprot, die ongewild had laten zien dat ze een seksueel wezen was. En inderdaad: zedenprekers tierden over openbare zedenschennis en het bezoedelen van het burgemeestersambt en de reputatie van de stad Aalst, en over de voorbeeldfunctie van de politicus.

Ilse Uyttersprot - nationale feestdag juli 2020 Beeld VTM
Ilse Uyttersprot - nationale feestdag juli 2020Beeld VTM

Tijdens de daad staarde de man, arts en ex van Ilse Uyttersprot, nog vastberaden naar de einder. Maar hij was zo laf om zich achteraf publiekelijk te verontschuldigen. Hij bood zijn excuses aan bij zijn patiënten, collega’s en ziekenhuis, omdat hij het imago van het ziekenhuis geschonden zou hebben. Zolang hij geen verpleegsters of patiënten bepotelt, heeft het seksleven van een arts nochtans niets met het imago van zijn ziekenhuis te maken.

En toen deed Ilse Uyttersprot een meesterzet. Ze deed de beelden droogjes af als ‘niet relevant, en zeker niet politiek relevant’. De gemeenteraad gaf haar gelijk. Bij het volgende carnaval verkleedde ze zich als jonkvrouw, een gouden toren op haar jurk gespeld. Een ‘Et alors?’ van formaat. Zo kan het ook, dacht ik. Een vrouw met een publieke functie die zich niet laat betrappen op schaamte over haar seksleven. Een vrouw die niet bloost of buigt als dat seksleven tegen haar wordt gebruikt.

Je zou het jammer kunnen vinden dat ik de vermoorde oud-burgemeester eer om dat incident en niet om haar andere verwezenlijkingen. Maar die reactie van haar is net een enorme verwezenlijking. En ze getuigt van politiek talent. Het ‘Et alors?’ van François Mitterrand destijds was ook een uitgekiende, strategische reactie op het uitlekken van het bestaan van zijn buitenechtelijke dochter. Ilse Uyttersprot was niet alleen slim, maar ook een voorbeeld. Ze eigende zich het recht toe om ook als vrouw weg te komen met een schouderophalen over haar seksleven, om daarna over te gaan tot de politieke orde van de dag. Zo, en niet als slachtoffer, wil ik me haar herinneren.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234