Kristof Calvo en Willem Frederik Schiltz Beeld Saskia Vanderstichele
Kristof Calvo en Willem Frederik SchiltzBeeld Saskia Vanderstichele

humoOpen Venster

‘In België krijgen gebruikers van fossiele brandstoffen meer ondersteuning - en politici van Groen verdedigen dat’

Lezersbrief

In het interview met Kristof Calvo (Groen) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) in Humo 4283 stelt meneer Calvo dat de middenklasse een basispakket energie ter waarde van 400 euro krijgt. Dat klopt niet. Op dat pakket kunnen alleen mensen rekenen die verwarmen met gas. Stookoliegebruikers hebben recht op 300 euro. Mensen die elektrisch verwarmen, krijgen net als iedereen wel tweemaal 61 euro en ‘genieten’ net als iedereen de btw-verlaging naar 6 procent, maar zij krijgen geen enkele compensatie voor hun verwarmingskosten. Aangezien politici slechts uitzonderlijk liegen, zal ik er maar van uitgaan dat Calvo niet op de hoogte is van de voorwaarden voor het basispakket energie - al zou ook dat hem niet tot eer strekken.

Met andere woorden: in dit land kunnen mensen die gebruikmaken van fossiele brandstoffen dus op meer ondersteuning rekenen dan mensen die dat niet doen - en ook politici van Groen verdedigen dat! Dat is toch niet normaal?

Ik heb hier al verschillende politici over aangeschreven, en hun antwoorden liggen allemaal in dezelfde lijn: ‘We kunnen niet voor iedereen goed doen. Het moest snel gaan - als we aan iedereen moeten denken, zijn we nog een jaar bezig. En we weten ook niet welke energiebron de mensen gebruiken.’ (Maar toch wél wie gas en stookolie gebruikt?!)

Daarmee is een nieuw begrip geboren: energiebrondiscriminatie. In Scrabble goed voor winst, in de Belgische realiteit voor verlies.

Willy Van den Wyngaert, via e-mail

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234