null Beeld Vrije Vogels / Het Laatste Nieuws
Beeld Vrije Vogels / Het Laatste Nieuws

Open Venster

‘In België zouden er 56.700 mannelijke pedofielen rondlopen’

Het is vermoeiend om de zoveel tijd te moeten lezen welke verkrachter, pedofiel of andere bekende seksdelinquent er volgens Delphine Lecompte nu weer ten onrechte in een negatief daglicht wordt gesteld. Ze heeft een punt als ze meent dat het demoniseren van foute seksuele gevoelens niet helpt. Kindermisbruik zal niet uit de wereld geholpen worden met boze tweets, hoe graag we dat ook zouden willen. Er zijn echter manieren om zware onderwerpen zoals dit bespreekbaar te maken. Laat dat nu net zijn waar Delphine Lecompte toch de mist ingaat.

Sven van der Meulen heeft ervoor gezorgd dat een 51-jarige Vlaamse acteur met seksuele gevoelens tegenover minderjarigen niet meer mag werken in een omgeving met kinderen. Dat is in mijn ogen méér dan het ‘marginaliseren van een kwetsbare groep’. Het onderscheid tussen kinderen misbruiken en daarover fantaseren is uiteraard groot. Opscheppen op café over seks met 14-jarige jongens en het hypothetisch uitwisselen van een eigen kind met ‘gelijkgezinden’ lijkt me echter een brug te ver, of die handelingen nu echt hebben plaatsgevonden of niet. Noem mij dan maar de seksloze, moraliserende kwezel.

Nee, we hebben niet allemaal al eens gekeken naar een ‘5-jarig Roemeens bloemenverkoopstertje’ met het idee dat ze er ‘verrukkelijk’ uitzag. Jonge mensen zijn mooi. Jeugdigheid is eindeloos kostbaar in onze maatschappij, specifiek als het aankomt op onze absurde, westerse schoonheidsidealen. Zo kunnen we ons allemaal wel afvragen waar de hedendaagse obsessie met het verwijderen van lichaamsbeharing en de opmars van cosmetische ingrepen zoals labiaplastie op wijzen. Laat dit echter duidelijk zijn: er is een verschil tussen een maatschappelijk probleem bespreekbaar maken met het oog op preventie en bewust choquerende columns produceren.

Pedofiele gevoelens ervaren is inderdaad niet iets waar mensen voor kiezen. Het maakt ons oncomfortabel om daarbij stil te staan. Concrete cijfers zijn heel moeilijk te vinden omdat het taboe groot is, maar volgens verschillende academische publicaties kampt ongeveer 1 procent van de mannelijke bevolking met pedofiele gevoelens. In België zou dat betekenen dat er ongeveer 56.700 mannelijke pedofielen rondlopen. Er zijn zeker ook vrouwelijke pedofielen, maar daar is helaas nog veel minder over bekend.

Pedofilie is dus niet zeer uitzonderlijk. Als we alle pedofielen de doodstraf zouden willen geven, zouden de cijfers genocidale proporties aannemen. Het lijkt me verstandiger om constructievere manieren te zoeken om daarmee om te gaan. Daarom ben ik het ook niet eens met de politieke strekkingen die nu naar buiten treden met populistische statements over pedofilie. Alleen met een beleid met oog voor daderpreventie raken we de kern van het probleem. Lezers die worstelen met seksuele gevoelens tegenover minderjarigen kunnen terecht bij Stop It Now!, de Belgische organisatie voor daderpreventie.

Sophie Van Reeth, auteur van ‘Genoeg gezwegen’ en communicatiecoördinator bij PUNT vzw, advies- en informatiecentrum voor slachtoffers van seksueel geweld.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234