In de jachthaven van Blankenberge. Beeld © rv
In de jachthaven van Blankenberge.Beeld © rv

Open Venster

‘In Blankenberge is de vervuiling flagrant’

Met veel interesse heb ik de artikels in Humo 4228 en 4229 over de vervuiling in Vlaanderen gelezen. Die gaan vooral over chemische vervuiling, die door gewone mensen niet of amper vast te stellen is. Er zijn echter ook flagrante en opmerkelijke vervuilingen vast te stellen, zoals in Blankenberge.

Na zware regenval en tijdens de drukke zomerperiode wordt zogenaamd regenwater op twee plaatsen in de jachthaven geloosd. Oorzaak is de niet-aangepaste en ondermaatse capaciteit van het rioolstelsel. Men heeft de laatste decennia heel wat woningen gebouwd, maar de nutsvoorzieningen, zoals het al dan niet gescheiden rioolstelsel, zijn niet mee geëvolueerd. De technische diensten van stad Blankenberge ontkennen het probleem niet, maar ze minimaliseren het wel: het zou ‘overal’ zo zijn, en ‘het is enkel regenwater met een zeer beperkte hoeveelheid afvalwater’.

Omwonenden en gebruikers van de haven weten wel beter: het is rioolwater, maandverbanden en uitwerpselen drijven erin rond en de stank jaagt bezoekers en opvarenden weg. Bij eb drijft dat afvalwater, weliswaar verdund, richting zee. Na hoogwater gaat de stroming nog een drietal uur richting Zeebrugge. Een zwemverbod voor het strand van Blankenberge wordt niet nodig geacht en de blauwe vlag blijft wapperen.

Destijds werd na zware regenval water in zee geloosd naast het westerstaketsel. Dat is al geruime tijd niet meer toegestaan, dus wordt er maar in de jachthaven geloosd. Eigenaars van pleziervaartuigen mogen hun onderwatertoilet echter niet meer gebruiken in de haven. Mede daarom hebben de plaatselijke watersportverenigingen de voorbije jaren fors geïnvesteerd in sanitaire voorzieningen.

Jan Soete, Blankenberge.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234