brusselmans column web Beeld Humo
brusselmans column webBeeld Humo

ColumnHerman Brusselmans

‘In Dranouter performen bijna uitsluitend heel beroerde muzikanten’

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite.

Rock Werchter, Gent Jazz, het Cactusfestival, Roskilde en andere befaamde festivals hebben ook hun editie voor 2021 geannuleerd. Het is vooral jammer dat Gent Jazz niet doorgaat. Het zou plaatsgevonden hebben op driehonderd meter van mijn huis, dus ik had er te voet naartoe kunnen gaan. Dat zou ik zeker gedaan hebben, want de affiche zag er veelbelovend uit: de Finse saxofonist Illy Hüsmanen zou er optreden, alsmede Marino Benedetti, de pianist uit de Povlakte van wie ik een nog grotere fan ben dan van Hüsmanen, en dan heb ik het nog niet over het Ryszard Lapuchinski Trio uit Polen, waarvan ik zes cd’s heb. Vooral ‘The best of the Ryszard Lapuchinski Trio’ is een schitterende plaat, met instrumentale parels als ‘Dzjoep dzjoep’, ‘Lakematosia progeria’ en het door een aanstekelijke pianoriedel gestutte ‘Flipperdeflop at Night’.

Het goede nieuws is dan weder dat andere festivals allicht wel zullen plaatsvinden, met name Dranouter, de Lokerse Feesten, Tomorrowland, Lowlands en mogelijk ook Reggae Geel, al zullen de respectieve organisatoren rekening moeten houden met een afgeslankte versie van hun evenement. Zo zullen in Dranouter slechts 2.500 mensen op het terrein worden toegelaten, bij voorkeur personen die al twee keer gevaccineerd zijn, desondanks een mondkapje dragen, zo weinig mogelijk van het toilet gebruikmaken en niet met tomaten en eieren gooien naar de optredende artiesten, ofschoon dat laatste weinig met corona te maken heeft. Maar ja, het is nu eenmaal zo dat in Dranouter bijna uitsluitend heel beroerde muzikanten performen, wier acts op geen kloten trekken, en aldus wil het publiek weleens zijn onvrede tonen door van alles naar het podium te smijten. Vlaams minister Zuhal Demir heeft nu 10 miljoen euro vrijgemaakt voor de doorgang van een aantal zomerfestivals, en heeft in een communiqué gevraagd om ook respect te hebben voor artiesten die zo getalenteerd zijn als een halve kilo zemelen.

Een klein stukje van die 10 miljoen euro is voor de organisatoren van Rock Lendelede, een driedaagse in de tweede helft van augustus. Mijn belangstelling gaat in bijzondere mate naar uitgerekend dat festivalletje uit, omdat ik er zelf op de planken zal staan met mijn nieuwe band Touching Ball. Die heb ik anderhalve maand geleden opgericht, met Kunuzu Balangilla als zanger, Sven-Sören Van Diepenvoorde op gitaar, Saartje Kluts op bas en ikzelf uiteraard op drums. We zijn alle vier uit het goede hout gesneden en niet voor een gaatje te vangen. Kunuzu heeft in z’n geboorteland Ghana, dat hij ontvlucht is om te ontsnappen aan de vreselijke maniokoorlog die er tussen verschillende nietsontziende bendes heerst, een aantal hits gehad, waarbij z’n song ‘Uzu nkakki malenga?’ (vrij vertaald: ‘Waar is de bedpan?’) op nummer één heeft gestaan in de Ghana Top Veertig. Sven-Sören Van Diepenvoorde heeft, toen hij gitaar studeerde in Manchester, nog les gehad van Brian May en Ritchie Blackmore. Saartje Kluts is bij wijze van spreken met de basgitaar ter hand geboren, want ook haar oom Julien, haar tante Frieda en haar schoonvader Armand zijn uitstekende bassisten, waarbij tante Frieda de uitvindster is van de negensnarige basgitaar die niet op elektriciteit werkt, maar op loodvrije benzine. Mezelf hoef ik als drummer al heel lang niet meer voor te stellen. Na succesvolle lidmaatschappen als slagwerker bij bands als Assimtoot, The Hidden Creators of the Sleepy Daydreams, The Smiling Disease en The Six Million Jews, hoef ik achter de trommels en cimbalen niet veel meer te bewijzen. Niet voor niets word ik als een soort drummend genie beschouwd door gereputeerde collegae als de roffelaars van dEUS, Black Box Revelation, Hooverphonic, Mama’s Jasje en de big band onder leiding van André De Leenheer. Ik denk wel dat ik met Touching Ball, genoemd naar een term uit de edele snookersport, de hoofdvogel zal afschieten. We hopen dat voor de eerste keer te realiseren op Rock Lendelede, en het is spijtig dat er, ook in dit geval door die rottige corona, slechts vijftien toeschouwers binnengelaten zullen worden, mede omdat het festivalterrein zeer klein is, slechts zo groot als een half voetbalveld, het zestienmetergebied niet meegerekend. Dat sluit niet uit dat Touching Ball ’m van jetje zal geven, en dat mijn band volgend jaar, als alles weder normaal is, zal opklimmen tot de podia van Rock Werchter, Pinkpop, Pukkelpop en Burning Man. Niet alleen als schrijver, maar ook als muzikant zie ik the sky as the limit.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234